« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
KRAJ

Benedikt XVI prestaje biti Papa u 20 sati

Pontifikat kardinala Josepha Ratzingera, Pape Benedikta XVI njegovom voljom prestaje danas u 20 sati

Trenutak s molitvenog bdijenja na Trgu Bana Jelačića
Trenutak s molitvenog bdijenja na Trgu Bana Jelačića (Arhiva)
Više o

Benedikt XVI

,

papa

,

izbor novog pape

,

odlazak s dužnosti

Benedikt XVI odlazi u povijest danas točno u 20 sati, kada će se ispred vrata njegove rezidencije maknuti Švicarska straža, a zaštitu tada već bivšeg Pape preuzeti policija. 

Jutros je u sedam sati slavio svoju zadnju misu kao Papa, vjerojatno već i doručkovao uobičajeni obrok, kruh s marmeladom i kavu. Oko podneva će se sastati s kardinalima koji su već stigli u Vatikan na konlave, a poslije pozdrava s njima helikopterom će u popodnevnim satima odletjeti u papinsku rezidenciju u Castel Gandolfu.

Let Pape u zadnjim satima pontifikata bit će praćen zvonjavom svih crkava u Rimu. Po dolasku u Castel Gandolfo, Papa će s prozora rezidencije pozdraviti vjernike, što će biti njegovo posljednje pojavljivanje u javnosti kao Pape.

Ratzinger će ostati u Castel Gandolfu dok se ne obnovi vatikanski samostan Mater Ecclesie na proljeće, a od odjeće će imati jednostavnu bijelu odoru i smeđe cipele.

Kako je promijenio propise, konklave se mogu početi sastajati i prije 15. ožujka, pa se samo čeka da se kardinali pojave u Vatikanu kako bi započeo najstariji postupak izbora nekog dužnosnika na svijetu.

U razdoblju do izbora novog pape, periodu sedisvakancije tj. prazne Stolice, Crkvom upravlja Kardinalski zbor s prilično ograničenim ovlastima. Tijekom tog vremena i papinski je grb promijenjen, tj. uklanja se Papinska tijara iznad prekriženih ključeva.

28.02.2013. 11:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh