« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
NOVA TVAR

Molekula iz kurkume štiti i obnavlja moždane stanice

Kurkuma je začin poznat kao antioksidans, a otkrivena molekula CNB-011 štiti mozak, pokazuju istraživanja

Mozak
Mozak (Shutterstock)
Više o

mozak

,

moždane stanice

,

kurkuma

Znanstvenici su iz kurkume, začina koji je odavno poznat kao antioksidans, dobili novu tvar koja štiti moždane stanice i pomaže u njihovoj obnovi nakon moždanog udara, prenosi Hina. Nova molekula nazvana CNB-001 pokazala je u pokusima na kunićima da djeluje na zaštitne mehanizme moždanog tkiva i pomaže njegovoj obnovi nakon moždanog udara.

Paul Lapchak, voditelj istraživanja na neurološkom odjelu klinike Cedars-Sinaj u Los Angelesu i glavni autor studije, iznio je svoje zaključke na godišnjoj konferenciji Američke udruge oboljelih od moždanog udara održanoj ovog tjedna u tome gradu.

Molekula CNB-001 ne otapa ugruške koji začepljuju krvnu žilu u mozgu i uzrokuju moždani udar, već svojim djelovanjem pomaže da se popravi šteta na tkivu na molekulskoj razini tako što smanjuje dotok krvi i kisika.

Kurkuma koju zovu i indijski šafran, odavno je predmet istraživanja u svezi s liječenjem ozljeda i moždanih bolesti.

Nezgoda je što organizam slabo apsorbira taj začin koji se brzo otapa pa ne uspijeva doći do mozga u većim količinama. Usto ga blokira i prirodni zaštitni mehanizam koji sprječava strane tvari da uđu u mozak. No zato molekula CNB-001 "posjeduje velik broj istih odlika kao i kurkuma, a bez problema može svladati prirodnu zapreku u moždanoj zaštiti i tako brzo stići do mozga te stimulirati više važnih mehanizama koji utječu na rad neurona", dodao je Lapchak.

10.02.2011. 08:11:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh