« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
KIŠINJEV

Moldavska policija vratila kontrolu nad parlamentom

Zgrada je u prosvjedima zapaljena, jedna osoba je poginula, stotine ozlijeđene i uhićene.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

prosvjedi

,

Kišinjev

,

Moldavija

,

spaljivanje parlamenta

Moldavska policija u srijedu u noći ponovno je zauzela zgradu parlamenta u Kišinjevu koja su bili zauzeli prosvjednici i zapalili u protukomunističkim nemirima.

Policajci su, kako prenose agencije, u blizini zgrade uhitili 10 do 20 prosvjednika, većinom studenata, koji nisu pružali otpor.

Mnoštvo od oko 20.000 prosvjednika, nezadovoljna pobjedom komunista na nedjeljnim parlementarnim izborima, okupilo se u utorak navečer na središnjem trgu moldavske prijestolnice i prodrlo u nekoliko vladinih zgrada, otjeravši redarstvene snage.

Do trenutka kada je policija ponovno zauzela parlament i susjednu predsjedničku palaču, oko jedan sat u noći, gotovo su se svi prosvjednici već razišli.

Policija je zauzela položaje u središtu grada i počela postavljati zapreke na prilazima parlamentu i predsjedničkoj palači, kao i u samim zgradama. Snage sigurnosti raspoređene su i na glavnim križanjima i ulazima u grad.

Oporbeni čelnici u utorak su najavljivali da će u pojačati prosvjede no stanje u Kišinjevu ujutro je bilo mirno.

U nasilju u središtu Kišinjeva u utorak jedna je žena izgubila život zbog, kako se čini, udisanja dima u zgradi parlamenta u kojoj je podmetnut požar, izvijestila je televizija Moldova-1. Jedno je krilo parlamenta pretrpjelo velika oštećenja u požaru, a stotinjak je osoba ozlijeđeno u nemirima, izvijestila je agencija DPA.

Ruska novinska agancija RIA izvjestila je da je moldavska policija u Kišinjevu privela 193 prosvjednika koji su, kako je rekla glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova, optuženi za pljačku, huliganizam, krađe i napade. (hina/metro-portal)

08.04.2009. 12:40:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh