« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
VALENTIN INZKO:

Koristit ću široke ovlasti bude li potrebe

Najveći izazovi pred BiH je rješavanje gospodarskih problema i reforma ustava.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (V.M.Tauber, CROPIX)
Više o

Miroslav Lajčak

,

BiH

,

OHR

,

Valentin Inzko

,

EUSR

,

Vijeće za provedbu mira u BiH

,

ustavne reforme

,

viskoki predstavnik za BiH

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko potvrdio je da je spreman, bude li nužno primijeniti široke ovlasti kojima raspolaže.

"Spreman sam koristiti se tim ovlastima kad god mislim da je to dobro za BiH", kazao je Inzko u intervjuu koji je u srijedu objavio "Dnevni avaz".

Austrijski diplomat, kao i svi njegovi prethodnici na dužnosti Visokog predstavnika za BiH imaju, među ostalim, i mogućnost smjene izabranih dužnosnika te nametanja zakona.

Inzko je podsjetio da je i njegov prethodnik Miroslav Lajčak više od 40 puta iskoristio mogućnost da intervenira u rješavanju različitih problema. Ipak je istaknuo da će prije posezanja za radikalnim mjerama pozorno analizirati probleme i pokušavati dijalogom doći do rješenja.

"Ne dođemo li ni tu do rezultata, koristit ću se bonskim ovlastima. No znajte da neću oklijevati koristiti se tim mehanizmom", izjavio je Inzko.

Najavio je i to da će Vijeće za provedbu mira u BiH tijekom lipnja razmatrati stanje u toj zemlji i ujedno odlučivati o mogućem zatvaranju Ureda Visokog predstavnika (OHR) odnosno o njegovu transformiranju u ured Posebnog predstavnika Europske unije (EUSR).

Inzko je ocijenio da su trenutačno najveći izazovi pred BiH rješavanje nagomilanih gospodarskih problema i reforma ustava.

"BiH je rudnik talenata koje samo treba pokrenuti. Preduvjet za to su ustavne reforme i kada se one obave, to će biti snažan poticaj gospodarstvu zemlje", zaključio je Inzko. (hina/metro-portal)

08.04.2009. 12:34:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh