« Život
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
HMM

Mogu li sjećanja brisati?

Ideja o brisanju sjećanja nije nova, a ako pitate ljubitelje teorija zavjera, to vlade raznoraznih zemalja rade već odavno s velikim uspjehom

Koliko su stvarne mogućnosti manipulacije mozgom?
Koliko su stvarne mogućnosti manipulacije mozgom? (Arhiva)
Više o

sjećanja

,

brisanje sjećanja

Neugodna sjećanja često mogu izazivati noćne more, pa čak i dnevne probleme kod priličnog broja ljudi, no tada se to stavlja u domenu psihičkih oboljenja poput PTSP-a ili shizofrenije - a što ako bi se mogla jednostavno izbrisati?

Brisanje neželjenih sjećanja iz mozga je još uvijek u domeni znanstvene fantastike, ali znanstvenici sa Instituta Weizmann su uspjeli izbrisati jednu vrstu memorije kod miša.

U studiji objavljenoj u "Nature Neuroscience" stoji kako su znanstvenici "ugasili" neuronski mehanizam straha koji se formira u mozgu miša. Nakon izvedenog eksperimenta, miševi su nastavili sa "neustrašivim" ponašanjem, zaboravivši čega su se prethodno plašili, prenosi Science Daily.

"Naše istraživanje se fokusiralo na fundamentalno pitanje neurologije: Kako mozak integrira sjećanja u memoriju? Ali jednog dana, naša otkrića će pomoći u razvijanju boljih terapija u smanjivanju simptoma anksioznosti i straha", objasnio je Ofer Yizhar, glavni istraživač.

S druge strane, ako pitate ljubitelje teorija zavjere - to se već naveliko radi na ljudima....

12.04.2017. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh