Mogu li maline spriječiti rak?
Internetom kruži tvrdnja da možemo spriječiti nastanak raka ako jedemo određene vrste voća. No je li to stvarno tako?
Kod jedne od pet osoba će se tijekom života razviti rak. Iako danas postoji mnogo terapija za borbu protiv ove bolesti, milijuni ljudi i dalje umiru od raka: prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije samo 2022. godine bilo je gotovo 10 milijuna smrtnih slučajeva od raka diljem svijeta.
Često se tvrdi da se rak može spriječiti konzumacijom određene hrane. Tim za provjeru činjenica DW-a detaljnije je analizirao jednu takvu tvrdnju i istražio kakvu ulogu prehrana igra u prevenciji raka.
Tvrdnja: Jedan korisnik platforme X tvrdi da se rak može spriječiti ako konzumirate ove dvije vrste voća: maline i smokve. Podijelio je video koji je pregledan više od tri milijuna puta (link je dostupan ovdje).
Provjera DW-a: Netočno.
Naše istraživanje pokazuje da to ne stoji.
U videu objavljenom na X-u (nekadašnjem Twitteru) Patrick Quillin, američki autor i nutricionist, tvrdi da su crne maline "pravi lijek" koji sprječava rak. Riječ je o isječku iz dokumentarnog serijala pod nazivom "Istina o raku - globalna potraga", koji promovira navodne prirodne lijekove za rak te kritizira farmaceutske tvrtke kao mašinerije za zarađivanje novca.
Quillin tvrdi da crne maline sadrže visoke količine antocijana i antioksidansa, što bi trebalo dovesti do toga da se stanice raka same unište.
Ubija li crna malina stanice raka?
„Mnogo je različitih sekundarnih biljnih tvari u voću, povrću i salatama koje su zdrave", objašnjava u intervjuu za DW Jutta Hübner, profesorica integrativne onkologije na Sveučilištu u Jeni. No istodobno ističe da je krajnje pogrešno tvrditi da određena hrana može definitivno spriječiti rak.
Za to nedostaju znanstvene studije provedene na ljudima. Studije koje se provode isključivo u laboratoriju, koristeći određene umjetne koncentracije sastojaka ili eksperimente na životinjama, pokazale su da maline imaju antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu ubijati stanice raka.
No to se ne može samo tako preslikati na ljudski organizam, ističe Hübner. „Mi imamo drugačiji metabolizam i procese izlučivanja", objašnjava ona. Prvo je potrebno odrediti određenu, podnošljivu dozu pojedinačnih aktivnih sastojaka. Osim toga, vrlo je teško provesti odgovarajuće studije na ljudima, upozorava ova znanstvenica.
Naime, takve bi studije morale trajati deset do dvadeset godina tijekom kojih bi ispitanici konzumirali samo određenu vrstu voća. I baš to je problem: sudionici studije koja traje više godina konzumirali bi i drugu hranu, pa ne bi bilo moguće jasno utvrditi utječe li konzumacija malina ili možda utječu i druge namirnice na potencijalni nastanak raka.
Smokve protiv raka?
U istom videu Quillin također govori o navodnom čudesnom djelovanju smokava kod suzbijanja raka.
Pregled ukupno 27 studija sugerira da smokve barem imaju potencijal za prevenciju ili kao podrška u terapiji kod raka. Međutim, i ovdje se javlja isti problem kao i kod crnih malina kada su u pitanju studije na ljudima.
Prema laboratorijskoj studiji iz 2021. godine lateks sa stabala smokve može inhibirati rak dojke - ali i ovdje nedostaju studije provedene na ljudima.
„Ne postoje namirnice koje definitivno mogu spriječiti rak", kaže za DW Maxine Lenca, zdravstvena menadžerica u britanskom centru za istraživanje raka ("Cancer Research UK"). Cjelokupna prehrana mnogo je važnija od pojedinačnih namirnica ili sastojaka, ističe Lenca.
Smanjenje rizika od raka je moguće
Njemačko društvo za pomoć u borbi protiv raka preporučuje smjernice Njemačkog društva za prehranu. Prema njima, zdrava prehrana trebala bi uključivati tri četvrtine biljnih proizvoda i jednu četvrtinu proizvoda životinjskog podrijetla.
„Drugi koraci koje ljudi mogu poduzeti za smanjenje rizika od raka uključuju prestanak pušenja, manji unos alkohola i zaštitu od sunca", kaže Lenca. Hübner dodaje da sport i tjelesna aktivnost također mogu pomoći u prevenciji raka.
No one naglašavaju: "Nemoguće je potpuno spriječiti rak. Možete samo pokušati smanjiti rizik, ali ga nije moguće u potpunosti izbjeći."
Tko je Patrick Quillin?
Također smo detaljnije istražili i biografiju samog Patricka Quillina. U videu pored njegovog imena stoji "dr.", što bi mnoge korisnike moglo navesti na pretpostavku da je liječnik. No naše istraživanje pokazuje da on nije liječnik, već da je studirao nutricionističke znanosti i doktorirao na području filozofije. Dakle, nema medicinsko obrazovanje niti je proveo ikakva istraživanja o razvoju raka.
Quillin već godinama redovito objavljuje savjete o prehrani u vezi s rakom na svojim profilima na društvenim mrežama, koje prati nekoliko tisuća ljudi. Od devedesetih godina do danas objavio je brojne knjige na tu temu. Na naš upit u vezi s njegovom tvrdnjom da se rak može spriječiti konzumiranjem određene hrane, nije odgovorio.
Novi komentar