« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana
SAVJETI

Moć meda prije spavanja

Med je bogat prirodnim šećerima poput glukoze i fruktoze, ali i sadrži niz drugih važnih spojeva kao što su antioksidansi, vitamini, minerali i aminokiseline

Malo prije spavanja...
Malo prije spavanja... (Arhiva)
Više o

med

,

spavanje

U današnjem svijetu, gdje se brzina života često sukobljava s potrebom za dubokim i kvalitetnim snom, tražimo različite načine kako bismo poboljšali svoj san i osigurali optimalno zdravlje. Jedan od tih načina koji se sve više ističe je konzumiranje meda prije spavanja. Ovaj prirodni slatkiš, koji se koristi već tisućama godina zbog svojih ljekovitih svojstava, pokazao se kao izvrstan saveznik za poticanje zdravog sna i općenito poboljšanje dobrobiti organizma.

Med je bogat prirodnim šećerima poput glukoze i fruktoze, ali i sadrži niz drugih važnih spojeva kao što su antioksidansi, vitamini, minerali i aminokiseline. Ta bogata nutritivna vrijednost meda čini ga idealnim dodatkom prehrani prije spavanja iz nekoliko razloga.

Prvo, med može potaknuti lučenje serotonina, neurotransmitera koji se povezuje s osjećajem zadovoljstva i opuštenosti. Povećana razina serotonina može pomoći u smanjenju razine stresa i anksioznosti, što su česti uzroci problema sa spavanjem. Konzumiranje meda prije spavanja može stoga doprinijeti bržem usnivanju i kvalitetnijem snu.

Osim toga, med sadrži spoj nazvan triptofan, koji je prekurzor serotonina. Triptofan pomaže tijelu da proizvodi serotonin, što dalje podržava opuštanje i regulaciju ciklusa spavanja. Stoga, konzumiranje meda može pružiti tijelu potrebne nutrijente za proizvodnju ovog važnog neurotransmitera.

Još jedna prednost meda prije spavanja je niska razina inzulina koju izaziva u tijelu. Za razliku od drugih slatkiša koji mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi, med ima blaži utjecaj na razinu inzulina. To može spriječiti nagli pad šećera u krvi tijekom noći, što može uzrokovati buđenje ili nemirni san.

Također, med može djelovati i protuupalno te antibakterijski, što može pomoći u smirivanju iritacija u grlu ili nosu, često uzrokovanih prehladom ili alergijama. Osobe koje imaju problema s disanjem ili opstrukcijama dišnih puteva mogu doživjeti olakšanje nakon uzimanja malo meda prije spavanja.

Kada je riječ o doziranju, dovoljna je mala količina meda - otprilike jedna do dvije žličice - kako bi se osjetili njegovi pozitivni učinci. Med se može konzumirati samostalno ili u kombinaciji s toplim napitkom poput čaja od kamilice ili mlijeka. Važno je izbjegavati pretjeranu konzumaciju meda, jer iako je nutritivno bogat, ipak je visoko kaloričan.

Prije nego što počnete redovito uzimati med prije spavanja, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom, posebno ako imate dijabetes ili bilo koje druge zdravstvene probleme. Iako je med općenito siguran za većinu ljudi, važno je uzeti u obzir individualne potrebe i uvjete.

U zaključku, konzumiranje meda prije spavanja može biti jednostavan i ukusan način za poboljšanje kvalitete sna i općenito poboljšanje zdravlja. Bogat nutritivnim spojevima i svojstvima koja potiču opuštanje i smanjuju stres, med se pokazao kao vrijedan saveznik u borbi protiv problema sa spavanjem i očuvanju cjelokupnog blagostanja organizma.

31.01.2024. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh