« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana
PRIPAZITE

Tri rana znaka Alzheimerove bolesti

Prepoznavanje ovih ranih znakova Alzheimerove bolesti ključno je za pružanje adekvatne skrbi i podrške osobama koje boluju od ove bolesti

Pripazite na svoje ljude...
Pripazite na svoje ljude... (Arhiva)
Više o

Alzheimerova bolest

,

rani znakovi

Alzheimerova bolest predstavlja jedno od najizazovnijih zdravstvenih stanja današnjice. To je progresivni neurodegenerativni poremećaj koji uzrokuje gubitak pamćenja, kognitivne funkcije te na kraju onesposobljuje pacijente za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Prepoznavanje ranih znakova ove bolesti ključno je za pružanje odgovarajuće skrbi i tretmana. Evo tri rane faze Alzheimerove bolesti koje bi trebali imati na umu:

1. Problemi s pamćenjem - jedan od najranijih i najuočljivijih znakova Alzheimerove bolesti su problemi s pamćenjem. Osoba može početi zaboravljati nedavne događaje, imena ljudi ili ključne datume. Primjetno je kako se ti problemi pogoršavaju s vremenom, a pacijenti mogu postati frustrirani zbog nemogućnosti prisjećanja informacija koje su nekad bili sposobni lako zapamtiti. Na primjer, osoba može često zaboraviti gdje su stavili ključeve ili što su jeli za doručak.

2. Problemi s obavljanjem svakodnevnih zadataka - drugi rani znak Alzheimerove bolesti su poteškoće s obavljanjem uobičajenih svakodnevnih zadataka. To može uključivati ​​probleme s oblačenjem, kuhanjem ili čišćenjem. Osoba može pokazivati ​​zabunu ili nedoumicu oko koraka potrebnih za izvršavanje jednostavnih zadataka koje su nekada rutinski obavljali. Na primjer, mogu se početi mučiti s vezanjem vezica na cipelama ili s pripremom obroka, što su ranije radili bez problema.

3. Promjene u raspoloženju i osobnosti - treći rani znak Alzheimerove bolesti su promjene u raspoloženju i osobnosti. Osoba može postati iritabilna, tjeskobna ili depresivna, a mogu se javiti i promjene u ponašanju poput agresivnosti ili povlačenja. Ove promjene često dolaze kao iznenađenje za obitelj i prijatelje, jer su osobu poznavali kao nekoga tko je bio emocionalno stabilan i društven.

Prepoznavanje ovih ranih znakova Alzheimerove bolesti ključno je za pružanje adekvatne skrbi i podrške osobama koje boluju od ove bolesti. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma kod sebe ili voljene osobe, važno je potražiti medicinsku pomoć. Rani pregled i dijagnoza omogućit će pravovremeni početak tretmana i planiranje skrbi, što može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenta i njihovih obitelji.

Uz medicinsku njegu, podrška obitelji i prijatelja, kao i pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i mentalna stimulacija također igraju važnu ulogu u upravljanju simptomima Alzheimerove bolesti. Edukacija o ovoj bolesti također je ključna za podizanje svijesti i smanjenje stigme koja često prati osobe koje se suočavaju s ovim izazovom.

U zaključku, prepoznavanje ranih znakova Alzheimerove bolesti ključno je za pružanje podrške i skrbi pacijentima u ranoj fazi bolesti. Osiguravanje medicinske pomoći i promicanje zdravog načina života može pomoći u usporavanju napredovanja bolesti i poboljšanju kvalitete života za sve uključene.

01.02.2024. 10:31:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh