« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
kao epidemija

Mobiteli u vožnji su društvena prijetnja

Telefoniranje i izmjena tekstovnih poruka u vožnji svaki dan odnosi brojne žrtve u prometu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

mobitel u automobilu

,

telefoniranje u vožnji

,

korištenje mobitela u vožnji

Ministarstvo prometa SAD-a objavilo je da je 2008. poginulo gotovo 6000 Amerikanaca, a pola milijuna ih je ozlijeđeno u prometnim nesrećama povezanim s mobitelima u automobilima.

Prošle je godine u SAD-u ometanje vozača bilo uključeno u 16% svih prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama.

"Jednostavno rečeno, ometanje u vožnji je društvena prijetnja i epidemija koja, čini se, postaje sve gora svake godine", rekao je ministar LaHood na skupu o ometanju u vožnji.

Ministar je sadašnje stanje uspredio s vremenom kad se vozače poučavalo da u vožnji stavljaju pojas ili da poštuju dopuštenu razinu alkohola u krvi od 0,08%.

Pozivajući se na prijašnja iskustva, LaHood je kazao da je za uspjeh potreban "spoj snažnih zakona, njihova stroga primjena i stalna poduka javnosti".

U istraživanju magazina "Car and Driver" utvrđeno je da je pisanje poruka u vožnji opasnije od vožnje pod utjecajem alkohola.

Na skupu sudjeluje i senator Charles Schumer, koji je u srpnju saveznim državama predložio zakon zabrane pisanja SMS ili e-mail poruka u vožnji ili će izgubiti 25% godišnjih saveznih dotacija za autoceste.

Osamnaest američkih saveznih država i Distrikt Columbija (Washington) zakonom su zabranili pisanje tekstovnih poruka u vožnji, a sedam saveznih država i Distrikt Columbija telefoniranje s mobitelom u ruci za vrijeme vožnje, po Osiguravateljskom institutu za sigurnost na cesti.

Institut za promet Tehničke akademije Virginije u srpnju je objavio izvješće po kojem pisanje tekstovnih poruka u vožnji u vozača kamiona-tegljača povećava opasnost od sudara za 23 puta, a u vozača lakih kamiona i automobila za šest puta. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 19:42:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh