« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
STVARNO?

Mobiteli odaju vaš životni stil

Molekule pronađene na mobilnim telefonima otkrivaju zapanjujuću količinu podataka i daju uvid u zdravlje i životni stil njihovih vlasnika, uključujući lijekove koje koriste i koju hranu jedu

Vaš telefon otkriva sve o vama
Vaš telefon otkriva sve o vama (Arhiva)
Više o

mobiteli

,

životni stil

,

molekule

Mobiteli govore puno o vama, štoviše, znatno više nego što mislite - ne samo da su znanstvenici već istraživali kakve osobe kupuju koje modele mobitela i kakvi u oni u krevetu, već su u stanju rekonstruirati i vaš stil života.

Mislite da govorimo gluposti? Evo dokaza - kalifornijski znanstvenici otkrili su tragove svega na 40 mobitela koje su testirali: od kofeina i začina do krema za kožu i antidepresiva.

Mi ostavljamo tragove molekula, kemikalija i bakterija na svemu što dotaknemo. To ne može spriječiti čak ni temeljito pranje ruku, kažu znanstvenici.

>> Kakav telefon imaš, takav si >>

Koristeći se masenom spektrometrijom, tehnikom kojom se analiziraju molekule na temelju njihove mase i naboja, tim znanstvenika s University of California u San Diegu testirao je 500 uzoraka uzetih s mobitela i ruku 40 odraslih osoba.

Nakon toga su ih usporedili s molekulama identificiranim u bazi podataka i napravili su "profil životnog stila" svakog vlasnika mobitela.

"Analizirajući molekule koje su vlasnici ostavili na svojim telefonima, mogli smo reći je li ta osoba žena, kakvu kozmetiku koristi, boja li kosu, pije li kavu, voli li više pivo ili vino, voli li začinjenu hranu, liječi li se od depresije, koristi li kremu za sunčanje i repelente a time i provodi li puno vremena na otvorenom", kazala je dr. Amina Bouslimani koja je radila na studiji.

Za većinu molekula se smatra da se prenose s kože, ruku ili znoja na mobitel.

Ranije istraživanje istog tima pokazalo je da ljudi koji se tri dana nisu prali ruke i dalje imaju puno tragova higijenskih i kozmetičkih proizvoda na svojoj koži.

17.11.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh