« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
STVARNO?

MMF optimistično o rastu hrvatskog gospodarstva

Slika je optimističnija nego prije godinu dana kada je svijet bio suočen sa zastojem rasta i turbulencijama na financijskom tržištu

MMF je optimističan
MMF je optimističan (Wikipedia)
Više o

MMF

,

hrvatsko gospodarstvo

,

Međunarodni monetarni fond

,

projekcija rasta

Uoči godišnjeg zasjedanja u Washingtonu Međunarodni monetarni fond objavio je projekcije za globalno gospodarstvo. Slika je optimističnija nego prije godinu dana kada je svijet  bio suočen sa zastojem rasta i turbulencijama na financijskom tržištu.

Ubrzani rast najsnažniji je u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Japanu. Najnovija predviđanja najavljuju da će se globalni gospodarski rast povećati na 3,6% u ovoj te na 3,7% u idućoj godini.

Ekonomski stručnjaci predviđaju gospodarski rast u Hrvatskoj ove godine od 2,9%, a u 2018. od 2,7% te stopu nezaposlenosti od 13,9% (2017.).

Za Sloveniju ove se godine predviđa rast od 4%, a sljedeće godine 2,5% te stopa nezaposlenosti od 6,8%.Rumunjskoj je ove godine predviđen rast od 5,5%, u 2018. 4,4%, dok je stopa nezaposlenosti u toj zemlji 5,3%.

MMF Sjedinjenim Državama u 2017. predviđa rast od 2,2%, a 2018. 2,3%. Europskoj uniji predviđa rast od 2,1% do kraja ove godine, ali i iduće godine. Rusiji je predviđen rast od 1,8% u 2017., a 1,6% iduće godine. Za Kinu je predviđen rast od 6,8% ove godine i 6,5% u 2018. 

Financijski uvjeti i dalje su stabilni diljem svijeta, a financijska tržišta ne očekuju neke velike turbulencije usprkos činjenici da američki FED nastavlja proces monetarne normalizacije.

Ekonomisti zaključuju da je pozitivan razvoj temelj za optimizam, ali oprezan optimizam. Podrobnije analize sugeriraju da globalni oporavak možda neće biti održiv, da u njemu ne sudjeluju sve zemlje, inflacija često ostaje ispod ciljane uz mali rast plaća pa je srednjoročno gledano financijska procjena i dalje razočaravajuća za mnoge u svijetu.

10.10.2017. 15:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh