« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
danak

MMF natjerao BiH na rezanje plaća

Pomoć MMF-a nikada ne dolazi bezuvjetno, plaće se moraju srezati

Više o

rezanje plaća

,

pomoć MMF-a

,

kriza BiH

Prvi dio kredita kojega će Međunarodni monetarni fond (MMF) odobriti Bosni i Hercegovini radi održanja makroekonomske stabilnosti mogao bi biti isplaćen već u srpnju pod uvjetom da vlasti te zemlje do tada poduzmu korake koji će jamčiti očekivane uštede u proračunima, izjavio je Costas Christou, dužnosnik MMF-a koji je predvodio posebno izaslanstvo u pregovorima s predstavnicima vlasti BiH.

"Bude li sve po planu prva tranša od oko 200 milijuna eura može biti u Centralnoj banci BiH već u srpnju ako odbor MMF-a odobrio aranžman", kazao je Christou u intervjuu kojega je u srijedu objavio "Dnevni avaz".

Izaslanstvo MMF-a i predstavnici vlasti BiH u utorak su potvrdili kako je postignut dogovor o odobravanju novog stand-by aranžmana vrijednog milijardu i 200 milijuna eura.

U naredne tri godine BiH bi dobivala po 400 milijuna eura, a novce bi vraćala uz kamatu od simboličnih 1,5 posto.

Uvjet za odobravanje ovog aranžmana je rebalans proračuna na svim razinama vlasti u BiH pri čemu valja osigurati smanjenje planiranih rashoda u iznosu od oko 312 milijuna eura.

Najveće uštede mora osigurati Federacija BiH od koje se očekuje da smanji svoje proračunske troškove za 2009. godinu za 211 milijuna eura.

Državnoj i entitetskim vladama ostavljen je rok da prijedloge smanjenja proračuna definiraju do srpnja, a parlamentima da ih usvoje do kraja kolovoza.

"Ministar financija FBiH (Vjekoslav) Bevanda nam je nekoliko puta rekao da bi ovo morali uraditi i bez MMF-a. To je za nas ohrabrujuće", kazao je Christou.

Pojasnio je kako se izdvajanja moraju smanjiti kada je riječ o plaćama iz proračuna, naknadama za, primjerice, razvojačene branitelje te za ostale materijalne troškove.

"Bit će sigurno otpora ali (Nedžad) Branković (federalni premijer) mora objasniti ljudima da je situacija jako teška i za FBiH i za BiH ukupno", kazao je Christou podsjetivši kako se federalna vlada nedavno morala zadužiti kod komercijalnih banaka da bi korisnicima različitih naknada isplatila primanja za koje nema realne materijalne osnove. (hina/metro-portal)

06.05.2009. 11:16:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh