« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
BORUT PAHOR:

Dosadašnji pregovori bili su isplativi za Sloveniju

Slovenske stranke zaključile su kako je pola godine natezanja i odustajanje europskog povjerenika od posredovanja dobra stvar

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Borut Pahor

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

,

slovenske stranke

Slovenski premijer Borut Pahor nakon konzultacija s predsjednicima većine političkih stranaka o odnosima s Hrvatskom i događajima proteklog tjedna vezanima uz Rehnov prijedlog, izjavio je da se Sloveniji isplatilo dosadašnje ustrajanje na inicijativi Europske komisije te da će predložiti da se proces posredovanja nastavi.

"Današnji sastanak jasan je signal da se isplatio pristup koji je imala slovenska politika. Poruka je današnjeg sastanka da se taj proces nastavi jer smo došli vrlo daleko. Slovenija želi da da se nastave pristupni pregovori Hrvatske s Europskom unijom, ali istodobno upozorava da probleme nije uzrokovala Slovenija nego Hrvatska i to zemljovidima poslanima u Bruxelles jer se njima prejudicira granica", rekao je Pahor dodavši da bi bilo šteta napustiti proces koji traje već pola godine.

"Slovenija će Europskoj komisiji predložiti da se proces nastavi. Željeli bismo da se Hrvatska vrati u taj proces, ne treba prebrzo baciti koplje u trnje", rekao je slovenski premijer ustrajući na ocjeni o hrvatskom odustajanju koju hrvatska politika u potpunosti odbacuje.

Predsjednici parlamentarnih stranaka koji su sudjelovali na sastanku podržali su Pahora u načinu rješavanja graničnog prijepora s Hrvatskom.

Izvor: Hina

23.06.2009. 13:53:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh