« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
POVOLJNA OCJENA

MMF Bosni i Hercegovini odobrio 187 miljuna dolara zajma

U svibnju je MMF odgodio predaju novih sredstava od 1,6 milijardi dolara stand-by kredita za BiH, jer vlada Federacije BiH nije ispunila strukturna mjerila Fonda

BiH
BiH (Shutterstock)
Više o

MMF

,

BiH

,

Bosna i Hercegovina

,

kredit

,

zajam

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak je odobrio Bosni i Hercegovini novih 187 milijuna dolara zajma, na temelju povoljne ocjene dosadašnjih gospodarskih učinaka trogodišnjeg stand-by aranžmana.

"Završetak revizije omogućuje neposrednu isplatu protuvrijednosti od 118,37 milijuna SDR-a" (specijalnih prava vučenja - ekvivalenta novčane jednice MMF-a), što je protuvrijednost od 187 milijuna američkih dolara, naveo je Fond u priopćenju. Vlasti BiH od toga planiraju povući 33,82 milijuna SDR-a, odnosno oko 54 milijuna dolara, dodaje MMF.

U svibnju je MMF odgodio predaju novih sredstava od 1,6 milijardi dolara stand-by kredita za BiH, jer vlada Federacije BiH nije ispunila strukturna mjerila Fonda. MMF je u petak ocijenio da je BiH ostvarila napredak u ispunjavanju svojih obveza iz stand-by aranžmana. "Zadovoljavajuća provedba politike stand-by aranžmana odvija se u izazovnom gospodarskom i političkom okružju. Napredovala je fiskalna disciplina i strukturne reforme u rješavanju velikih neravnoteža. Potrebna je jaka provedba strukturnih reformi od strane novoizabrane vlade, kako bi se osigurala fiskalna i vanjska održivost i pružila osnova za snažan, održivi rast", rekao je zamjenik izvršnog direktora MMF-a Murilo Portugal.

Suzdržanost u rashodima i druge poduzete mjere jamče da će cilj za deficit opće države u 2010. biti ispunjen, navodi se u priopćenju. Prema odredbama stand-by aranžmana BiH s MMF-om vlada je također prihvatila cilj od tri posto deficita konsolidiranog državnog proračuna za 2011. (hina/metro-portal)

16.10.2010. 10:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    17.10.2010. 13:10
    bih i srbija napreduju puno brže nego hrvatska sve investicije nas zaobilaze zbog kriminalno visokih poreza kojima se plaćaju lažni branitelji i slično
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh