« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina
NE ZABORAVITE

Mlijeko čuva mozak u starijoj dobi

Mlijeko se često promatra kao nepotreban dio prehrane nakon djetinjstva, no istraživanja pokazuju da je izuzetno važno za zdravlje mozga u kasnijoj dobi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

mlijeko

,

glutation

,

antioksidansi

,

zdravlje mozga

Mlijeko je zdravo, govore nam kad smo mali i tjeraju nas da ga pijemo, no ti isti stariji rijetko se odlučuju popiti čašu mlijeka. Griješe, naravno, jer se pokazalo da je mlijeko u starijoj životnoj dobi jedan od ključnih faktora zdravlja mozga.

Naime, istraživanje je pokazalo da su stariji ispitanici koji su pili najviše mlijeka imali i najveću prisutnost glutationa, važnog antioksidansa zaduženog za zaštitu živčanih stanica i borbu protiv oksidativnog stresa. 

Veće koncentracije glutationa u više su istraživanja dokazano povezane s pozitivnim učincima na kognitivne sposobnosti i zdravlje mozga. 

Glutation se proizvodi u jetru od kombinacije aminokiselina, ali rijetko ga imamo u dovoljnim količinama zbog manjka tjelesne aktivnosti, nekvalitetne prehrane, stresa i zagađenja, pa je stoga potrebno - piti mlijeko koje će nam dati cistein, jednu od ključnih sirovina za proizvodnju glutationa.

Uzdravlje!

19.04.2015. 10:52:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh