« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
PRIPAZITE

Mlijeko blokira učinak nekih antibiotika

I najmanja količina mlijeka dovoljna je da umanji ili čak potpuno blokira učinak nekih antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze

Kalcij poništava djelovanje nekih antibiotika
Kalcij poništava djelovanje nekih antibiotika (Shutterstock)
Više o

lijekovi

,

mlijeko

,

antibiotici

,

Goji bobice

,

grejpfrut

,

antikoagulansi

Razne kombinacije hrane i lijekova mogu imati brojne neželjene učinke, no većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od "krivaca" za to i mlijeko.

Predstavnici Njemačke udruge ljekarnika objasnili su da se kalcij iz mlijeka u probavnom traktu veže za određene lijekove, stvarajući slabije topive spojeve koje krvožilni sustav ne uspijeva apsorbirati.

Zbog toga njemački ljekarnici upozoravaju kupce da nakon uzimanja antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze pričekaju dva sata prije konzumiranja mlijeka.

Među ostalim interakcijama su istodobno konzumiranje sladića i lijekova za visoki krvni tlak jer ova biljka sadrži supstancije koje utječu na povišenje tlaka. Uz to ova biljka potiče otpuštanje kalija kroz bubrege što može dovesti do slabljenja mišićne mase.

Osobama s visokim krvnim tlakom preporučuje se konzumiranje manje količine ili izbjegavanje sladića.

Pacijenti koji uzimaju antikoagulanse trebali bi izbjegavati konzumiranje goji bobica, dobrih za imunitet, koje bi u interakciji mogle izazvati krvarenje.

Grejpfrute i pomele trebali bi izbjegavati pacijenti koji uzimaju lijekove za regulaciju koncentracije kolesterola u krvi i one za jačanje imunološkog sustava, primjerice lijekove koji se uzimaju nakon transplantacije organa.

19.06.2014. 10:31:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh