« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
EHHH...

Mladi su svjesni klimatskih promjena

Više od 90 posto mladih smatra da borba protiv klimatskih promjena dopirnosi njihovoj dobrobiti a 49 posto svih Europljana smatra klimatske promjene glavnim globalnim izazovom

Naravno da su svjesni...
Naravno da su svjesni... (Arhiva)
Više o

EU

,

klimatske promjene

,

mladi

Gotovo polovina Europljana, 49 posto, smatra klimatske promjene glavnim globalnim izazovom koji utječe na budućnost EU-a. Prema istraživanju Eurobarometra objavljenom ovoga tjedna, 91 posto ispitanika u dobi od 15 do 24 godine misli da borba protiv klimatskih promjena može doprinijeti njihovom zdravlju i dobrobiti, a s njima se slaže i 84 posto građana starijih od 55 godina, objavio je je Europski.parlament.

Velika većina podupire i okolišne ciljeve europskog zelenog plana: 88 posto Europljana smatra da je važno povećati udio energije iz obnovljivih izvora u europskom gospodarstvu i postići veću energetsku učinkovitost, dok 80 posto njih smatra da je važno da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. i da se promiče rast tržišta vozila s nultim i niskim emisijama.

Osim toga, ispitanici su kao izazove za budućnost EU-a istaknuli zdravlje (što je spomenulo 34 posto ispitanika) te prisilnu migraciju i raseljavanje (što je spomenulo oko 30 posto njih).

Smatraju da će usporediv životni standard (za koji se opredijelilo 31 posto ispitanika) i zajednička zdravstvena politika (za koju se opredijelilo 22 posto) najviše doprinijeti budućnosti Europe. Vrlo važnima smatraju se i veća solidarnost među državama članicama (21 posto) i energetska neovisnost (20 posto).

Na pitanje s kojim se izazovima suočava EU najčešći su odgovori bili i socijalna nejednakost (36 posto), nezaposlenost (32 posto) i pitanje migracija (31 posto). Zaštitu okoliša i klimatske promjene ispitanici ne smatraju samo globalnim izazovima, nego i izazovima za EU: 32 posto smatra ih važnim pitanjem.

30.01.2022. 18:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh