Metro-portal.hr

objavljeno 30.01.2022. 18:54:00
EHHH...

Mladi su svjesni klimatskih promjena

Više od 90 posto mladih smatra da borba protiv klimatskih promjena dopirnosi njihovoj dobrobiti a 49 posto svih Europljana smatra klimatske promjene glavnim globalnim izazovom

Naravno da su svjesni...
Naravno da su svjesni... (Arhiva)

Gotovo polovina Europljana, 49 posto, smatra klimatske promjene glavnim globalnim izazovom koji utječe na budućnost EU-a. Prema istraživanju Eurobarometra objavljenom ovoga tjedna, 91 posto ispitanika u dobi od 15 do 24 godine misli da borba protiv klimatskih promjena može doprinijeti njihovom zdravlju i dobrobiti, a s njima se slaže i 84 posto građana starijih od 55 godina, objavio je je Europski.parlament.

Velika većina podupire i okolišne ciljeve europskog zelenog plana: 88 posto Europljana smatra da je važno povećati udio energije iz obnovljivih izvora u europskom gospodarstvu i postići veću energetsku učinkovitost, dok 80 posto njih smatra da je važno da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. i da se promiče rast tržišta vozila s nultim i niskim emisijama.

Osim toga, ispitanici su kao izazove za budućnost EU-a istaknuli zdravlje (što je spomenulo 34 posto ispitanika) te prisilnu migraciju i raseljavanje (što je spomenulo oko 30 posto njih).

Smatraju da će usporediv životni standard (za koji se opredijelilo 31 posto ispitanika) i zajednička zdravstvena politika (za koju se opredijelilo 22 posto) najviše doprinijeti budućnosti Europe. Vrlo važnima smatraju se i veća solidarnost među državama članicama (21 posto) i energetska neovisnost (20 posto).

Na pitanje s kojim se izazovima suočava EU najčešći su odgovori bili i socijalna nejednakost (36 posto), nezaposlenost (32 posto) i pitanje migracija (31 posto). Zaštitu okoliša i klimatske promjene ispitanici ne smatraju samo globalnim izazovima, nego i izazovima za EU: 32 posto smatra ih važnim pitanjem.

30.01.2022. 18:54:00
http://metro-portal.hr/mladi-su-svjesni-klimatskih-promjena/136266/