« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
MLJAC

Mladi luk - najbolje od Uskrsa

Riječ je o jednoj od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu koja ima brojne blagotvorne učinke na ljudski organizam

Slobodno navalite :)
Slobodno navalite :) (Arhiva)
Više o

mladi luk

,

imunitet

Mladi luk nezaobilazni je dio blagdanskog stola za Uskrs, a osim što fantastično paše uz svu ostalu hranu, genijalan je za zdravlje.

Malo o povijesti - ova biljka iz porodice Allium uzgaja se već više od 5000 godina na gotovo svim kontinentima - a posebice je rasprostranjen u Europi, Aziji te Sjevernoj i Južnoj Americi.

Riječ je o jednoj od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu koja ima brojne blagotvorne učinke na ljudski organizam, pa evo pet najboljih:

Fit tijelo - u stotinu grama zelenog luka nalazi se svega tridesetak kalorija pa se zato njegova konzumacija preporučuje osobama koje pokušavaju skinuti kilograme ili održati zdravu tjelesnu masu.

Imunitet - mladi luk obiluje vitaminima i mineralima. Posebice je bogat vitaminima A i C, koji jamče zdravlje cijelog organizma, snaže imunitet te su učinkoviti borci protiv infekcija u tijelu. Vitamin A ključan je i za zdravlje očiju, zarastanje rana, ali i u liječenju nekih crijevih bolesti.

Kosti i zubi - ovo povrće zelenih listova sadrži i značajne količine kalcija te vitamina K, koji su prijeko potrebni za održavanje gustoće kostiju i zuba. Vitamin K ključan je i u procesu zgrušnjavanja krvi.

Probava - mladi luk, a pogotovo njegovi zeleni dijelovi dobar su izvor prehrambenih vlakana koje poboljšavaju probavu i rad crijeva.

Zdravlje srca - mladi luk saveznik je zdravog srca i krvožilnog sustava. Dobar je izvor kalija te biljnog pigmenta kvercetina koji snižava visoki krvni tlak, a sadrži i tvari koje pospješuju cirkulaciju te smanjuju šansu od dobivanja dijabetesa tipa 2.

Stoga, barem ove godine zaboravite na sve i navalite bez zadrške!

09.04.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh