« Film
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
SPORNI HOROR

Mlade francuske turiste ubijaju krvožedni hrvatski gorštaci

POGLEDAJTE VIDEO - I dok jedni cijeli film nazivaju bezveznom kopijom već viđenih scenarija koji će brzo pasti u zaborav, drugi pak smatraju kako bi mogao nanijeti štetu hrvatskom turizmu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

vertige

,

horor

,

Francuska

,

Hrvatska

"Vertige" počinje kao tipičan horor. Grupica prijatelja odlazi u planine, a ono što je trebalo biti obično planinarenje pretvara se u borbu za goli život nakon što ih bjesomučno počinju naganjati manijakalni gorštaci.

Uloge glavnih negativaca "Vertigu" pripala je - Hrvatima; luđacima koji imaginarnim Risnjakom, mjestu radnje filma, naganjaju mlade francuske planinare, postavljaju stupice i zamke, koriste srednjovjekovno oružje...

Film francuskog redatelja Abela Ferryja sniman je u Francuskoj 2009., ali radnja filma ipak je izmještena iz te zemlje. Redatelj je odabrao Hrvatsku i planinu Risnjak (u filmu izgovorena kao "Risndžek"), a film počinje dolaskom grupice planinara u "prelijepu Hrvatsku", područje izvan civilizacije, u kojem nema ni signala za mobitel.

Likovi iz filma pred odlazak na planinarenje opskrbili su se i marihuanom. "Gdje si to kupio", pita mlada gumica partnera u filmu koji je upravo zapalio joint. "U Zagrebu, dok sam vas čekao", odgovara joj on.

Iako se u dolasku do planine likovi većinom dive predivnim hrvatskim prizorima, oduševljene splasne kada shvate da planina nije sigurna. U njoj živi divlji hrvatski gorštak, ekvivalent tipičnih deformirano-incestuoznih nakaza u klasičnim horor filmovima, koji svoj plijen lovi zamkama za medvjede, koristi i staro hrvatsko oružje samostrel, a lovinu vješa na metalne kuke koje se nalaze na zidu njegove kamene kuće.

Ta nakaza nema ime i ne priča, samo ispušta neartikulirane zvukove i pokazuje neviđenu okrutnost . Iako se radnja odvija u našoj zemlji, film je u potpunosti snimljen u francuskim Alpama.

24.12.2009. 11:48:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh