« Putovanja
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
PREKRASNO!

Mjesečeva duga vidljiva i u Hrvatskoj

Osim prirodnih ljepota Plitvica, Mjesečeva duga mogla bi postati atrakcijom za sve ljubitelje fotografije i zaljubljenike u prirodne fenomene

Mjesečeva duga na Plitvicama
Mjesečeva duga na Plitvicama (Alen Šajina)
Više o

mjesečeva duga

,

Moonbow

,

Alen Šajina

Uz veliki broj ljepota koje Hrvatska može ponuditi u svojoj turističkoj ponudi, svoje mjesto našao je i fenomen poznat pod imenom Moonbow, odnosno Mjesečeva duga.

Vrlo rijetka pojava, oku teško zamjetna, otkrila je svoje čari jednom fotografskom objektivu u hrvatskom najpoznatijem, svjetski poznatom, nacionalnom parku Plitvičkim jezerima.

Zasada je to drugo mjesto u Europi gdje se ta pojava može vidjeti, a svakako bi osim prirodnih ljepota Plitvica, postala atrakcijom za sve ljubitelje fotografije i zaljubljenike u prirodne fenomene.

mjeseceva_duga_mala1.jpg
Mjesečeva duga

Uočena je u američkom nacionalnom parku Yosemite, Viktorijinim slapovima u Africi, Havajskim Waimea slapovima, Cumberland slapovima u Kentuckyju te Skoggafoss slapovima na Islandu.  

Činjenica da je "ulovljena" na Plitvicama, rezultat je četverogodišnjega istraživanja.

Naime, da bi se duga mogla vidjeti potrebno je da su ispunjeni neki uvjeti; bistra noć s punim Mjesecom čija refleksija svjetlosti kroz kapljice slapa omogućava da vidimo dugu, te pravovaljana rainbow geometry, odnosno, geometrijski rečeno, Mjesec u odnosu na kapljice vode u slapu mora biti pod određenim kutem.    

U ljudskom oku postoje dva tipa fotoreceptorskih stanica - štapići i čunjići. Čunjići osiguravaju vid danju i opažanje boja na dnevnom svjetlu, dok se štapići aktiviraju kod slabijeg svjetla u sumraku te noću prebacuju u crno-bijeli mode pa će zbog toga neki ljudi Moonbow vidjeti samo u bijeloj "boji".

mjeseceva_duga_mala.jpg
Mjesečeva duga

Mjesec je neutralne boje, dok sunčeva svjetlost koju Mjesec reflektira ostaje nepromijenjene boje, a svjetlost koja dolazi na Zemlju slične je boje kao i dnevna sunčeva svjetlost.

Za razliku od ljudskog oka koje pri slabom svjetlu vidi okruženje u crno-bijeloj tehnici, fotoaparati elektronički podešavaju balans boje, i upravo stoga prilikom fotografiranja, slike izgledaju gotovo kao i po danu, a ne onako kako ih mi vidimo, tj. "osjećamo", noću.

Piše: Alen Šajina
02.09.2015. 10:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh