« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HGK:

Mjere za spas gospodarstva nisu optimalne, ali su značajne

Pozitivni učinci poduzetih mjera za oporavak gospodarstva bit će kratkotrajni ako ne doprinesu pokretanju investicijskog ciklusa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Vlada

,

HGK

,

hrvatsko gospodarstvo

,

oporavak gospodarstva

Hrvatska gospodarska komora (HGK) podržava mjere Vlade usmjerene na gospodarski oporavak i razvitak kojima je cilj ublažiti posljedice gospodarske krize i dinamizirati ukupnu gospodarsku aktivnost.

Iako se može postaviti pitanje pravodobnosti njihovog poduzimanja, one su sasvim sigurno pozitivan pomak u ukupnoj gospodarskoj politici, navode iz HGK.

Primarni efekti predviđenih financijskih mjera odrazit će se, ocjenjuju, na poboljšanje likvidnosti što bi trebalo omogućiti dijelu gospodarskih subjekata lakše preživljavanje krize, a time i usporavanje pada zaposlenih.

Iako se, kako navode, poduzete mjere ne mogu smatrati optimalnim, u HGK ih ocjenjuju značajnima, jer aktiviraju postojeći bankovni potencijal usmjeravajući ga prema gospodarskim subjektima.

HGK napominje kako je u samoj provedbi potrebno uložiti maksimalne napore za ostvarenje ključnog cilja oživljavanja proizvodnog sektora gospodarstva kako se stvarni efekti ne bi odrazili samo na poboljšanje položaja financijskog sektora, te doveli do povećanja zaduženosti države.

Svi očekivani pozitivni učinci poduzetih mjera za oporavak gospodarstva bit će kratkotrajni ako ne doprinesu pokretanju investicijskog ciklusa i dinamiziranju ukupne gospodarske aktivnosti, ističu u HGK.

U tom smislu sagledavaju i značenje donošenja zakona o jamstvenom fondu za gospodarski oporavak i razvitak s obzirom da je njegova prvenstvena namjera praćenje investicija, kako novih tako i dovršavanje već započetih.

U HGK ocjenjuju da u uvjetima otežanih globalnih tržišnih projekcija i slijedom toga uzdržanosti investitora i kreditora od investicija, podjela rizika s državom zasigurno može djelovati kao pozitivna poticajna mjera.

Također ocjenjuju pozitivnim opredjeljenje Vlade da provedbu cijelog paketa mjera za gospodarski oporavak i razvitak povjeri HBOR-u čime se korištenjem postojeće institucionalne infrastrukture osigurava brža i učinkovitija operacionalizacija predviđenih financijskih mjera.

Iz Komore ujedno najavljuju da će nakon donošenja zakona i svih popratnih podzakonskih akata HGK u suradnji s HBOR-om za gospodarstvenike organizirati prezentacije "Kako doći do financijskih sredstava uz nove mjere Vlade za gospodarski oporavak i razvitak" putem svoje mreže županijskih komora. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 16:53:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh