« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 11 dana
MYTHBUSTERS

Mitovi o zdravoj prehrani

S vremenom dolazi do razgradnje namirnica, što znači da duboko smrznuta hrana u jednom trenutku više nema dobar okus

Što je zdravo?
Što je zdravo? (Arhiva)
Više o

zdrava prehrana

,

mitovi

Prema mnogim mitovima o prehrani trebalo imati zdravu dozu skepticizma te nastojati ustanoviti ima li u njima i zrnce istine.

Smeđi kruh je uvijek zdraviji od bijeloga - među proizvodima od žitarica, poput kruha, rezanaca, riže i brašna najzdraviji su oni od punoga zrnja, kaže Silke Restemeyer iz DGE-a.  "Namirnice od cjelovitog zrnja jamče vam puno dulji osjećaj sitosti, a istodobno sadrže više hranjivih tvari od proizvoda od bijelog brašna".  No važno je istaknuti da nije baš svaka vrsta smeđeg kruha ili onog sa sjemenkama napravljena od cjelovitog zrnja. "Neke vrste kruha smeđu boju dobivaju zahvaljujući ekstraktu slada koji se u njega dodaje, a u nekim vrstama kruha od sjemenki ima samo sjemenki suncokreta.

Zamrznuto povrće može se čuvati zauvijek -  "Zamrzavanje namirnica odličan je način da se neke vrste hrane dugoročno očuvaju", kaže Restemeyer. Kad ih se čuva na minus 18 Celzijevih stupnjeva većina hranjivih tvari, okusa, ali i izgled, ostaju netaknuti. No s vremenom dolazi do razgradnje namirnica, što znači da duboko smrznuta hrana u jednom trenutku više nema dobar okus. Savjet: "Na ambalaži upišite datum kada ste zamrznuli namirnice, sadržaj i količinu, pa ćete točno znati koliko je stara."

Zelene rajčice su otrovne - nezrele rajčice sadrže solanin. "Riječ je o otrovu koji biljku štiti od štetočina", objašnjava Harald Seitz iz DGE-a. Kada konzumiraju previše zelenih rajčica neke osobe mogu osjećati simptome poput blaže glavobolje ili boli u želucu. No odrasla osoba morala bi pojesti jako veliku količinu zelenih rajčica da bi joj se javili ozbiljni zdravstveni problemi.

16.02.2020. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh