« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
MLJAC?

Mitovi o mesu koji nisu točni

Oko mesa se lome koplja već godinama, a najviše se mitova plete oko crvenog mesa i njegove navodne štetnosti koji jednostavno nisu istiniti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

meso

,

crveno meso

,

mitovi

,

Rak

Meso je hrana koju čovjek jede od pamtivijeka, no u moderno doba sve je više na udaru raznih glasina o štetnosti, pa nije loše znati što je mit, a što istina, za što se pobrinuo Business Insider.

Tako je najčešća zabluda da crveno meso izaziva rak, a tu se radi o načinu pripreme, a ne samom mesu. Tvrdnje da je meso kancerogeno kad ga pripremate na roštilju i dalje su samo mit koji nije dokazan niti jednim istraživanjem.

Jednako neutemeljena je i tvrdnja da se meso ne može dobro razgraditi u probavi i da zapravo trune u debelom crijevu, što isto nije dokazano znanstvenim istraživanjem.

Meso je često dežurni krivac za dijabetes tipa 2 i bolesti srca, no kako ljudi meso jedu od pamtivjeka i naš je organizam prilagođen takvoj prehrani, treba samo paziti da se (kao uostalom u svemu) ne pretjeruje i da se smanji unos mesnih prerađevina.

Meso NE deblja kad ga jedemo u normalnim količinama, unatoč svim kalorijama i masnoćama koje sadrži već upravo suprotno - kako je odličan izvor proteina pomaže u mršavljenju.

Za kraj, meso ne šteti organizmu. Da, kratkoročno gubimo kalcij kod povećane konzumacije mesa, no dugoročni učinka mesa na organizam upravo je suprotan od toga. 

18.04.2015. 14:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh