« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
BUDITE REALNI

Mitovi na radnom mjestu - ništa nemojte naivno pretpostavljati

Cijenite svoj posao, ne zabušavajte, ne povjeravajte se baš svakome i borite se za veću plaću i promaknuće

Na radnom mjestu ništa ne uzimajte zdravo za gotovo
Na radnom mjestu ništa ne uzimajte zdravo za gotovo (jscreationzs/FreeDigitalPhotos)
Više o

posao

,

radno mjesto

,

promaknuće

Mislite li da su vam svi kolege prijatelji? Ili da je u životu posao najvažniji? Pa lako je moguće da ste u krivu. Često donosimo pogrešne pretpostavke i zatim doživimo razočaranje.

Moj posao me upotpunjuje. Posao ne bi trebao biti sve u životu. izbjegavajte klasični ciklus Posao-San-Posao-San jer će u vrlo kratkom vremenu to što radite postati naporno i besmisleno i pitanje je trenutka kad će vas posao razočarati, savjetuje se u novinama New York Daily News.

Kolumnistica Carolyn Kepcher, autorica bestselera „Carolyn 101", navodi devet područja u kojima je važno ostati prizemljenim i zadržati zdrav pristup stvarnosti:

Moj šef mi čita misli. Pogrešno. Lobirajte za svoje promaknuće u preuzmite inicijativu i razgovarajte s nadređenim o tome. Većina radnika griješi jer uopće ne provodi samopromociju čudeći se zašto ih je mimoišlo povećanje plaće ili promaknuće.

Suradnici su prijatelji. Iako na radnom mjestu možete pronaći prijatelje, od iznimne važnosti je povlačenje granica. U slučaju da prijateljstvo ili ljubavne afere propadnu, neminovno je da ćete te osobe svakodnevno susretati na poslu.

Plaće su pravedno raspoređene. Vaša je odgovornost da pregovarate o većoj plaći. Poslodavac će samoinicijativno radnika platiti onoliko koliko misli da zaslužuje i ništa više od toga. Borite se za sebe.

HR služba je tu da mi pomogne. Služba ljudskih resursa u tvrtci zaista je u da pomogne radnicima, ali njihov istinski posao je štićenje organizacije. Nemojte da vam kolege iz te službe budu rame za plakanje, naročito ako ste skloni kukanju o poslu kojeg obavljate.

Niste nezamjenjivi. Milijuni radnika naučili su već da im radna mjesta nisu baš sigurna kao što su to mislili. Biti vrijednima je realistično, misliti da smo nezamjenjivi nije.

Moj osobni život je moja stvar - sve dok se to izravno ne odražava na poslodavca. Zato pazite što pišete po Facebooku.

Tužbe. Ne budite ludi i naivni. Tužiti poslodavca iz nekog razloga samo po sebi podrazumijeva dosta novca. Čak iako jeste u pravu, katkada vaša odluka treba biti samo to hoćete li dati otkaz ili ostati pod istim uvjetima. Ispravljanje 'manjih' nepravdi često je skupocjena misija. Ipak, nešto je sasvim drugo ako se radi o seksualnom, rasnom, vjerskom ili nekom drugom obliku zlostavljanja. Za takve slučajeve postoje mjerodavne institucije.

Moj nadređeni nema išta protiv da malo zabušavam. Nikad, ali nikad nemojte svoj posao uzimati zdravo za gotovo. Sve dok primate plaću (ako ste uopće među tim sretnicima) važno je da obavite svoj dio dogovora i posla. Ako niste takvi, očekujte da će vas smijeniti s nekim tko zaista želi vaš posao.

25.01.2011. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh