« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
VELIKE LIČNOSTI

Misteriozni heroji

Zašto je Robert Kennedy morao umrijeti, je li nam Marco Polo lagao i tko je Alexander Hamilton, čovjek koji je izumio SAD?

Robert Kennedy
Robert Kennedy (Wikipedia)
Više o

heroji

,

atentat

,

Marco Polo

,

guy fawkes

,

misteriji

,

Robert Kennedy

Pojedinci koji su se iskazali u ključnim trenucima i zauvijek utjecali na budućnost čovječanstva još su uvijek izloženi divljenju i kritici. Što se zaista krije iza njihovih sudbina i kako su utjecali na našu povijest?

Guy Fawkes - bombaš za slobodu vjeroispovijesti?
Bivši oficir Guy Fawkes osuđen je 1606. na smrtnu kaznu u Engleskoj zbog izdaje. Katolička vjeroispovijest u to se vrijeme u Engleskoj smatrala zabranjenom, a Fawkes je sa svojim sljedbenicima pokušao stati na kraj vjerskoj diskriminaciji. Slobodu vjeroispovijesti namjeravao je iznuditi terorističkim činom - 36 bačvi eksploziva smjestio je ispod zgrade parlamenta s namjerom da počini atentat na kralja. Iako plan nije uspio, a izdajnici su za svoj čin platili životom, monarhija je nedugo nakon toga povukla zabranu katoličke vjere. Narod je Guya Fawkesa proglasio Robin Hoodom slobode vjeroispovijesti.

Amenhotep IV. - najveći revolucionar?
Amenhotep IV. se na čelu Egipta nalazio 17 godina, a njegova vladavina smatra se jednom od najznačajnijih uopće. Faraon je 1355. prije Krista neočekivano promijenio svoje ime u Eknaton, dao zatvoriti hramove, otpustio svećenike i svrgnuo plemiće. Odbijao je voditi ratove i povisiti poreze, a svim Egipćanima je otvorio komore sa zalihama hrane i zlata. Pokušao je ukinuti mnogoboštvo i za vrhovnog boga proglasio Atona. Velika protu-revolucija svrgnula je Eknatona deset godina kasnije, međutim kontroverzni faraon je čovječanstvu dao vjeru u jednoga boga i ideal da svaki čovjek ima slobodu mišljenja i vjere.

Marco Polo - najveći lažljivac?
Marco Polo je iza svog legendarnog putovanja u Kinu ostavio veliki upitnik. Povjesničari se pitaju zašto niti jednom nije spomenuo Kineski zid i zašto u Europu nije donio kompas, slavni kineski izum. Postoji sumnja da je Marco Polo došao "samo" do Perzijskog zaljeva, a da je svoja znanja o Kinezima prikupio iz brojnih priča koje je čuo na putu. No, nedvojbeno je da je utjecao na druge velike moreplovce (između ostalog Kolumba) te da je Europljanima približio azijsku kulturu.

Alexander Hamilton - čovjek koji je "izumio" SAD?
Amerika je bila britanska kolonija kada je u New York 1773. stigao 15-godišnji Alexander Hamilton. Nije imao novac niti odgovarajuće obrazovanje, ali je bio vrlo inteligentan i ambiciozan. Dobrovoljno se uključio u rat za neovisnost te postao savjetnikom Georgea Washingtona.

Nakon proglašenja neovisnosti, postavilo se pitanje kako ustrojiti novu državu, a navodno je ključnu ideju imao upravo Hamilton - predložio je da se SAD pretvori u gospodarsku velesilu. Osnovao je nacionalnu banku, a nešto kasnije i njujoršku burzu te se zalagao za modernu, industrijsku i otvorenu Ameriku. Na jugu zemlje je stoga imao brojne neprijatelje, a život je izgubio u jednom dvoboju 1804. nakon velike svađe s protivnikom. Jaz između moderniziranog sjevera i ruralnog juga se počeo sve više povećavati, a završio je tek Američkim građanskim ratom.

Robert Kennedy - zašto je morao umrijeti?
Amerika se krajem 60-ih nalazila na prekretnici - jedan je put vodio do kontroverznog Richarda Nixona, a drugi do Roberta Kennedyja, brata ubijenog predsjednika.

"Bobby" je bio veliki favorit Demokrata uoči predsjedničkih izbora, a zalagao se za kraj Vijetnamskog rata, liberalno ustrojstvo društva i borbu protiv korupcije.

Povjesničari i danas smatraju da bi SAD pod Robertovim vodstvom krenuo u sasvim drugom, mirnijem i otvorenijem smjeru. No, 6. srpnja 1968. Kennedy je ubijen u Los Angelesu. Navodni atentator: Palestinac Sirhan Sirhan.

Još uvijek postoje sumnje u službenu priču, a i sam Sirhan je kasnije priznao da je bio hipnotiziran (CIA je u to vrijeme eksperimentirala s hipnozom). Sigurno je tek da je na vlast došao Nixon, a Amerika se još dublje uplela u Hladni rat i rat u Vijetnamu.

01.12.2010. 23:55:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Muto
    02.12.2010. 11:13
    Aj ne serite kvake kome šat iđitie
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh