« Iza ogledala
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
RAMA

Misteriozna svjetla na Ceresu još luđa izbliza

Da vam netko pokaže ove fotografije, garantirano bi rekli da se radi o nekom gradu snimljenom iz visine - no ovo je snimljeno na asteroidu?

OK, što je ovo?
OK, što je ovo? (NASA/JPL)
Više o

NASA

,

izvanzemaljci

,

teorije zavjere

,

sonda Dawn

,

Ceres

,

svjetla na Ceresu

Rama je roman velikog Arthura C. Clarkea koji, za one koji nisu čitali, opisuje neku vrstu svemirske sonde gigantskih proporcija koja je prošla kroz Sunčev sustav i u tih par mjeseci razvila u sebi život i ponovno ga ugasila izlaskom iz sfere utjecaja Sunca.

No, kako je Clarke predvidio stvarno puno toga, postavlja se pitanje nije li u svojim snovima ili vizijama imao i - Ceres?

OK, Ceres se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera i nije, barem za sada, svemirska sonda u prolazu, no njegova svjetla na površini uzbuđuju teorije zavjere već duže vrijeme, a od trenutka kad je sonda Dawn došla u njegovu orbitu, temperatura se diže sa svakom novom fotografijom.

Na fotografijama koje su poslane u zadnjoj rundi, krater je sniman rezolucijom od oko 140 metara po pikselu, svjetla se vide bolje nego ikad, a fotografije otkrivaju i druge neobične detalje misterioznog kratera.

Rub kratera na nekim je dijelovima gotovo potpuno vertikalan, i diže se skoro 2 kilometra u vis.

Za vašu informaciju, sonda Dawn trenutno se nalazi u orbiti oko Ceresa na udaljenosti od 1.470 kilometara i šalje fotografije tri puta bolje rezolucije nego sa svoje prethodne orbite u lipnju ove godine. Kako u svakoj orbiti Ceres orbitira pod malo drugačijim kutem, znanstvenici će moći izraditi stereo snimke i 3-D karte asteroida.

Uz najnovije fotografije, NASA je predstavila i prvu 3-D video snimku kratera Occator.

Pogledajte sami i odlučite o čemu se radi - je li to naselje koje su napravili izvanzemaljci ili močvarni plinovi? 

11.09.2015. 11:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh