« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
OSVRT

Mišo Baričević izlaže u dubrovačkoj galeriji Sebastian

Baričević je izložio iznimno jasno definiran ciklus, izveden u akrilu vrlo snažnog i emotivno nabijenog kolora, na platnu u većem formatu, uz naznaku kako doista svaka slika ima svoju specifičnu naraciju

Mišo Baričević u galeriji Sebastian
Mišo Baričević u galeriji Sebastian (Miroslav Pelikan)
Više o

Dubrovnik

,

Mišo Baričević

,

galerija Sebastian

Mišo Baričević, ugledni dubrovački umjetnik  izložio je novi ciklus slika većih formata u galeriji Sebastian u čast dubrovačkog zaštitnika, sv. Vlaha s nizom motiva scena feste,od procesije,prikaza barjaka, puštanje golubica,trombunjera, hodočašća i lik sveca, koji je okrenut leđima (Naslikao sam Parca s leđa, da ga uvijek svi pratimo, kaže u ovoj prigodi slikar.)

Baričević je izložio iznimno jasno definiran ciklus, izveden u akrilu vrlo snažnog i emotivno nabijenog kolora, na platnu u većem formatu, uz naznaku kako doista svaka slika ima svoju specifičnu naraciju, upućujući nas, gledatelje kako iščitati sadržaj i značenje, stoljetnu simboliku i izvanredni vitalitet svečevog prožimanja života juga Hrvatske.

Baričević ciklus posvećen svecu ( koga su najvjerojatnije slikali svi dubrovački autori ali i oni koji inkliniraju ovome kraju, u različitim inačicama i likovnim rješenjima) izveden je vrlo sugestivno kao nedvojbeni i logični odgovor na mnogostruke mogućnosti motiva i brojnih izazova koji se otvaraju paralelno s realizacijom slike.

Istodobno Baričević je slobodno, bez ustezanja ispričao priču o vlastitom doživljaju svečanosti koja je u njemu nastajala i rasla kao neponovljiva legenda o jedinstvenosti Dubrovnika i sv. Vlaha i svih onih stanovnika, koji su ga nastavali, koji sada žive u njemu i onih koji će doći.

Veliki je to događaj za taj kraj, za sve njegove ljude i zato slike koje ovjekovječuju festu moraju jednako tako biti velike, kolorističke gromoglasne i prepune emocija koje ispunjaju svaki centimetar Baričevićevih otmjenih i lijepih slika.

Doista, svatko tko može trebao bi posjetiti ovu izložbu u dubrovačkom Sebastianu i suočiti se sa slikarevim doživljajem, komparirajući ga ili jednostavno uživati u njemu i začuti iznenada šuštanje lelujanja barjaka, tiho mrmorenje skupine ljudi, prasak oružja, lepet krila golubice, vidjeti sveca dok promatra svoju crkvu u tišini...

Izložene slike Miše Baričevića u dubrovačkoj galeriji Sebastian tvore jedinstveni volumen zaodjenut u svečano ruho feste u čast sveca, umjetnika, slikara, koji je vođen svojim srcem slijedio motiv istinskom vještinom u kreiranju ciklusa.

Najnoviji cilus Miše Baričevića prirodno se oslanja na dosadašnji umjetnikov rad i uspješni opus nastao u proteklih više desetaka godina.

Piše: Miroslav Pelikan
10.02.2018. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh