« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
BARACK OBAMA:

Misija u Afganistanu nije američka nego NATO-ova

Obama se zauzeo za jačanje vojnih snaga u Europi jer to jamči sigurnost SAD-u.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Nicolas Sarkozy

,

Angela Merkel

,

NATO

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

Strasbourg

,

Al-Kaida

Vojna misija u Afganistanu nije američka, nego NATO-ova i Al-Kaida je zbog blizine veća opasnost za Europu nego za Ameriku, izjavio je u petak u Strasbourgu američki predsjednik Barack Obama.

"Vjerojatnije je da će Al-Kaida zbog blizine prije izvesti ozbiljan teroristički napad u Europi nego u Sjedinjenim Američkim Državama. Misija u Afganistanu nije američka, nego NATO-ova, međunarodna misija", izjavio je Obama nakon sastanka s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Obama se prije početka summita sastao u Strasbourgu sa Sarkozyjem, a popodne u Baden Badenu sastat će se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je uz Sarkozyja domaćin sastanka na vrhu predsjednika država ili vlada 28 zemalja članica.

Sarkozy je dodao da u potpunosti podupire novu američku strategiju za Afganistan.

Obama je nedavno najavio novu strategiju za Afganistan, u kojoj se veća pozornost nego do sada pridaje Pakistanu, gdje se Al-Kaida pronalazi utočište. Obama je najavio slanje još 17.000 američkih vojnika i 4.000 instruktora.

Stanje u Afganistanu, u kojoj je NATO rasporedio najveću misiju u svojoj povijesti, bit će glavna tema susreta na vrhu, koji počinje u petak navečer. Na tom sastanku, koji se prvi put održava u dvjema državama, u Baden Badenu i Kehlu u Njemačkoj i Strasbourgu u Francuskoj, slavi se 60. obljetnica Saveza. Hrvatska prvi put sudjeluje na susretu kao punopravna članica.

Obama se zauzeo za jačanje vojnih snaga u Europi, ustvrdivši da je jaka Europa jamstvo sigurnosti SAD-a, koji "ne želi biti pokrovitelj Europi, nego partner u zajedničkim izazovima".

Predsjednik Obama je istaknuo da je SAD privržen NATO-u, "najuspješnijom savezu u suvremenoj povijesti". (hina/metro-portal)

03.04.2009. 23:30:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh