« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
MORALNI TEMELJI?

Izrael kritizira istragu UN-a

Još se ne zna hoće li vlada premijera Benjamina Netanyahua surađivati s ekipom UN-a.

Ako ovo nije zločin...
Ako ovo nije zločin... (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Gaza

,

UN

,

istraga

,

Benjamin Netanyahu

,

ratni zločini u Gazi

,

Richard Goldstone

Izrael je u petak kritizirao istragu UN-a o mogućim ratnim zločinima tijekom nedavne izraelske ofenzive u Gazi, pošto je objavljeno da je za nju zadužen bivši tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu Richard Goldstone.

"To nije pokušaj da se otkrije istina, već da se nanese šteta ugledu Izraela i da se pridruži naporima nekih zemalja radi sotoniziranja Izraela", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

"Istraga nema moralnog temelja od časa kad je, i prije nego je počela, odlučeno tko je kriv i za što", rekao je.

UN-ovo Vijeće za ljudska prava u petak je imenovalo Goldstonea za voditelja istrage o "svim povrjedama ljudskih prava i humanitarnog prava počinjenim tijekom sukoba".

Goldstone je potvrdio da će kao istražitelj "povesti računa o svim povrjedama koje su istodobno počinjene u Izraelu, u Gazi i na okupiranu području".

U ofenzivi, koja je trajala od 27. prosinca 2008. do 18. siječnja 2009., razrušena je Gaza i ubijeno je više od 1.300 Palestinaca. Na izraelskoj strani poginulo je 13 vojnika i civila u palestinskom raketiranju juga Izraela.

Kako navodi visoki izraelski dužnosnik koji nije htio otkriti identitet, još se ne zna hoće li vlada premijera Benjamina Netanyahua surađivati s ekipom UN-a. "Još ne znamo kako će vlada reagirati. U prošlosti smo surađivali u sličnim istragama", kazao je taj dužnosnik. (hina/metro-portal)

03.04.2009. 22:32:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh