« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
8. 4. 2009.

Knjiga dana - Mirjana Krizmanić: Tkanje života

Putovi i staze do životnoga zadovoljstva i sreće - hrvatski odgovor na brojne strane self-help priručnike za sretniji život.

Više o

knjiga dana

,

knjige o osobnom razvoju

,

Mirjana Krizmanić

,

Tkanje života

,

priručnik za samopomoć

"Sve ono što smo dobili na početku, kao i okolina u kojoj smo se rodili, može nam štetiti i koristiti, ovisno o tome što ćemo sami učiniti s tim" - kaže profesorica Krizmanić. "Te datosti slikovito možemo zamisliti kao osnovicu tkanja na kojem ćemo sami tkati tkanje svog života. Možda su neke početne niti malo tanke, možda nam se ne sviđa boja nekih drugih, ali to tkanje uvelike je u našim rukama, samo što to moramo najprije prepoznati, a zatim naučiti tkati što ljepšu i bogatiju tkanicu."

Priručnik prof. dr. Mirjane Krizmanić jedan je od odgovora hrvatskih psihologa na brojne strane, mahom američke, psihološke priručnike u kojima se nude univerzalni, iako nerijetko potpuno neprimjenjivi recepti za sreću. Ovaj «čitajmo hrvatsko» priručnik za samopomoć ne nudi recepte, već pokušava "otvoriti vrata do boljega razumijevanja onoga što nas čini sretnima i zadovoljnima, što nam uljepšava život i čini ga vrijednim življenja".

Poglavlja u knjizi nose naslove u kojima će se prepoznati mnogi od nas: o bolnim događajima, o osuđivanju drugih ljudi, o izboru životnog partnera, o agresiji, o toleranciji, o primanju i pružanju pomoći, o religioznosti, o suočavanju s neuspjehom, o suočavanju s uspjehom, o smislu za humor...

Kao i u životu, prateći i savjetujući, od poglavlja do poglavlja, od djetinjstva do zrelosti, ispreplićući stručno znanje i životno iskustvo, profesorica Krizmanić ispisala je psihološki priručnik koji ne nudi ružičaste naočale, već mudrost pomoću koje ćemo razlikovati životne činjenice koje ne možemo promijeniti od onih na koje možemo utjecati svojim ljudskim snagama.

Izdavač: Profil International

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
08.04.2009. 10:11:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh