« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
STVARNO?

Mirisom lavande do uspjeha?

Osobe koje se zateknu u prostoriji kojom se širi miris lavande vjerojatnije će povjerovati potpunom strancu

Lavanda je vaš skriveni prijatelj
Lavanda je vaš skriveni prijatelj (Arhiva)
Više o

pregovori

,

opuštanje

,

lavanda

,

povjerenje

Lavanda, ta čudesna mediteranska biljka opojnog mirisa ne služi samo za tjeranje komaraca ili opuštanje, već se može iskoristiti i za - nagovaranje ljudi, vjerovali ili ne.

Naime, znanstvenici s nizozemskog Sveučilišta Leiden ustanovili su da će osobe koje se zateknu u prostoriji kojom se širi miris lavande vjerojatnije povjerovati potpunom strancu od onih koji se nađu u sobi ispunjenoj mirisom metvice ili prostoriji u kojoj se ne osjeća nikakav miris. 

Miris lavande ima smirujuć učinak na ljude, rekla je za Time Magazine kognitivna psihologinja i znanstvenica Lorenza Colzato.

Stoga, sljedeći put kada s pretpostavljenima budete pregovarali o novom ugovoru, kada se prvi put sastanete s novim poslovnim partnerima ili budete pokušavali pridobiti nekoga da se složi s vašim argumentima, pobrinite se za to da u prostoriji bude stručak lavande ili bar svijeća s mirisom ove biljke.

Ovoj hipotezi u prilog ide i činjenica da je, s anatomskog gledišta, olfaktorni živac povezan sa srednjim prefrontalnim korteksom, dijelom mozga koji kontrolira način na koji vjerujemo drugima.

Već su neka ranije provedena istraživanja pokazala su da naša sklonost da nekomu vjerujemo varira te da na nju utječu razni faktori, poput određene situacije i okoline, ali i ugodnih mirisa koji pojačavaju prodruštveno ponašanje.

Ukratko - bočica lavandinog ulja vaš je najbolji prijatelj!

15.10.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh