« Metro World News
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Ministrica želi biti samohrana majka

Sarkozyjeva ‘lady’ taji ime oca svog djeteta

Rachida Dati
Rachida Dati (AFP)
Više o

Francuska

,

Rachida Dati

,

samohrane majke

,

José María Aznar

Doručkujući prošle srijede s novinarima u svom uredu na Place Vendome, francuska ministrica pravosuđa Rachida Dati priznala je ono o čemu se već neko vrijeme šuška na temelju fotografija: njezin sve zaobljeniji trbuščić posljedica je trudnoće! ‘Kako oduvijek tvrdim, meni je majčinstvo bitno u životu’, rekla je Dati. Ono što je, međutim, odbila reći, jest ime djetetova oca. ‘Moj privatni život prilično je kompliciran’, tajanstveno je ustvrdila buduća samohrana majka. A internetom ovih dana kruže mnoga imena potencijalnih očeva. Jedan od njih već se i oglasio: bivši španjolski premijer José María Aznar opovrgnuo je u izjavi za El Pais da je on otac nerođenog djeteta francuske ministrice.

Kći Marokanca i Alžirke, 42-godišnja Dati simbol je Sarkozyjeve Francuske, oličenje njezine raznolikosti. Odrasla je u predgrađu malenog grada kao drugo od jedanaestero djece. Da udovolji roditeljima, 1992. udala se za znatno starijeg muškarca, ali se nakon tri godine razvela. Nakon niza sitnih poslova u buticima i bolnicama, studirala je pravo i radila u nekoliko velikih privatnih tvrtki, na primjer u naftnom divu ELF-u. U Sarkozyjevu timu radi od 2002. godne. U vrijeme kad je on bio ministar unutarnjih poslova i gospodarstva, Dati je postala jedan od njegovih spin doctora. Francuskim je biračima bila slabo poznata sve do  lanjskih izbora kad ju je budući predsjednik postavio za jednu od glasnogovornica. Nakon što je izabran, Sarkozy joj je ponudio mjesto ministrice pravosuđa, dotad u pravilu rezervirano za muškarca.

‘Postoji nešto u meni što u njemu nailazi na odjek’, izjavila je Dati. ‘Kao ni ja, niti on ne voli da ga ponižavaju.’ Zbog ministričinih ‘tvrdih’ metoda nekoliko je dužnosnika njezina ureda uskoro podnijelo ostavke. Kao bliskoj prijateljici bivše prve dame Cecilije Sakozy, mnogi su joj promatrači predviđali otkaz nakon pobjede socijalista na lokalnim izborima u ožujku. Kruže, naime, glasine da se ne slaže najbolje s novom gđom Sarkozy, pjevačicom Carlom Bruni. No, zajedno s drugim kontroverznim ministrima, Sarkozy je odlučio zadržati i nju. Hoće li Rashida Dati podnijeti ostavku sada kad je trudna? ‘Želim nastaviti raditi što je dulje moguće’, rekla je prošle srijede novinarima. Živi bili pa vidjeli...

Francuska ministrica pravosuđa Rachida Dati otvoreno kaže da će na čelu ministarstva pravosuđa ostati što dulje bude mogla. S obzirom na dosadašnju karijeru, francuska javnost dala joj je nadimak ‘Sarkozyjeva kontroverzna lady’, a nema sumnje da će i njezina trudnoća nastaviti intrigirati novinare. Već su se pojavile sumnje da bi otac mogao biti bivši španjolski premijer José María Aznar, što je on opovrgnuo.

Piše: Piše: Jerome Vermelin, Metro Francuska
12.09.2008. 00:54:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh