« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NAVALI NARODE!

Ministrica kulture otvorila 7. Noć muzeja

Na prošlogodišnjoj Noći muzeja bilo je 310 tisuća posjetitelja, a 2005., kada je ta priredba bila prvi put organizirana i to samo u Zagrebu, bilo deset tisuća posjetitelja

Fotografija vijesti
Više o

Noć muzeja

,

hrvatski muzeji

,

Andrea Zlatar-Violić

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić danas je ispred Muzeja Mimara svečano otvorila „Noć muzeja", čime su otvorena vrata više od 160 muzeja u 74 grada diljem Lijepe naše, prenosi Hina.

Tako je u svečanom ozračju i uz prigodni akrobatski program počelo sedmo 'izdanje' te priredbe u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva (HMD) koje će, vjeruje ministrica Zlatar Violić, pokrenuti više stotina tisuća hrvatskih građanki i građana da večeras svoje slobodno vrijeme posvete baštini koju čuvaju hrvatski muzeji, galerije i arhivi.

Napomenula je da je prošle "Noći muzeja" bilo 310 tisuća posjetitelja, a 2005., kada je ta priredba bila prvi put organizirana i to samo u Zagrebu, bilo deset tisuća posjetitelja što je, dodala je, tada bilo nevjerojatno.

Ministrica smatra da je za tu manifestaciju ipak najvažnije to što će večeras biti onih koji će prvi put u životu ući u muzej, ali i onih koji će muzej ili galeriju posjetiti nakon što dugo vremena nisu bili ni u jednoj takvoj ustanovi.

Istaknula je kako je važno što će posjetitelji moći vidjeti vrijednu baštinu koju čuvaju muzeji, galerije i arhivi, ali da je isto tako važna činjenica to što posjetitelji žele komunicirati s tom baštinom.

Odmah poslije svečanosti već brojni građani mogli su razgledati što im je za večeras pripremio Muzej Mimara. Po riječima ravnatelja toga muzeja Tugomira Lukšića, posjetitelji će moći vidjeti stalni postav, izložbu o 100. obljetnici hrvatske kostimografije i scenografije te kolekcionarsku izložbu suvenirskih žličica.

Moći će se uvjeriti i u ljepotu islamskih, mogulskih i bhutanskih metalnih predmeta iz riznice Muzeja Mimara te pogledati prezentaciju "Dubrovnik na virtualni način", gdje će moći vidjeti i onaj dio dubrovačke baštine koju ne mogu vidjeti ni za posjeta tome gradu.

Muzeji, galerije i arhivi diljem Hrvatske organizirali su i posebne programe i popratna događanja - od pedagoških radionica, predavanja, okruglih stolova do koncerata, filmskih projekcija, kazališnih predstava, prigodnih prodaja promotivnih materijala i druženja s umjetnicima i donatorima, pa je na posjetiteljima da tijekom ove večeri provjere o čemu se radi.

27.01.2012. 20:44:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh