« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
AKCIJA

Ministarstvo zdravlja donijelo Postupnik za izbjeglice

Krizni stožer Ministarstva zdravlja donio je Postupnik, koji sadrži mjere za zaštitu od zaraznih bolesti i sadržaj zdravstvenog pregleda osoba tražitelja azila i azilanata

Izbjeglice će biti zdravstveno zbrinute
Izbjeglice će biti zdravstveno zbrinute (Twitter)
Više o

Hrvatska

,

izbjeglice

,

Ministarstvo zdravlja

,

Postupnik

Priopćenje Ministarstva donosimo u cijelosti:

'Evidenciju osoba po spolu, dobi i matičnoj državi odakle osoba dolazi provodi MUP, a važna je za planiranje i osiguranje elementarnih potreba osoba u prihvatilištu te zdravstveni nadzor nad njima tijekom njihovog boravka u prihvatilištu.

Zdravstvene mjere će zajednički provoditi Zavodi za javno zdravstvo županija u kojima će biti smješteni prihvatni centri, kao i zdravstveni timovi za čije su formiranje zaduženi ravnatelji Domova zdravlja županija u kojima će biti smješteni prihvatni centri. Predviđen je rad ordinacija 0-24 sata, za što će biti osigurana četiri tima po ordinaciji. Potrebna oprema u ordinaciji definirana je Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti ( „Narodne novine", broj 61/2011). Za ambulante i depo lijekova Ministarstvo zdravlja će izdati privremenu suglasnost za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Zdravstveni timovi provodit će trijažu osoba smještenih u prihvatnom centru radi utvrđivanja statusa zdrav/akutno bolestan, koja se radi u svrhu identificiranja akutno bolesnih osoba.

Voditelj zdravstvenog tima zadužen je za izradu dnevnog izvješća o ukupnom broju migranata u prihvatilištu, broju zdravih i broju bolesnih migranata, kao i o broju osoba koje boluju od zaraznih odnosno nezaraznih bolesti, te broj bolesnika zbrinutih u prihvatilištu i onih koji su upućeni u zdravstvene ustanove odnosno hospitalizirani. Ovo izvješće se dostavlja nadležnom epidemiologu na dnevnoj osnovi.

Trijažu akutno bolesnih osoba provodit će zdravstveni timovi. Voditelj zdravstvenog tima je liječnik opće/obiteljske medicine sa znanjem engleskog jezika (ili nekog drugog europskog jezika npr. francuskog), odnosno liječnik pedijatar sa znanjem engleskog jezika (ili nekog drugog europskog jezika npr. francuskog) kome će se upućivati osobe kojima je trijažom potvrđeno bolesno stanje.

Ako medicinsko osoblje procjeni/utvrdi da je osoba akutno bolesna, osoba se upućuje na zbrinjavanje i/ili liječenje.

Za sanitetski prijevoz zadužen je nadležni Dom zdravlja ili nadležni Zavod za hitnu medicinu, u ovisnosti tko provodi sanitetski prijevoz. Za organizaciju je zadužen ravnatelj Doma zdravlja ili ravnatelj Županijskog zavoda za hitnu medicinu.

U pripremi prihvatilišta bit će provedene DDD mjere; dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, propisane Postupnikom, kao i mjere depedikulacije pristiglih.

Postupnikom su definirani i minimalni uvjeti za zadovoljavanje osnovnih potreba u hitnim stanjima, odnosno za vodu, sanitaciju, prostor i hranu, u svrhu minimiziranja rizičnih faktora za prijenos zaraznih bolesti (prenapučenost, nezadovoljavajući higijensko-sanitarni uvjeti, uvjeti koji pogoduju razvoju vektora za prijenos zaraznih bolesti i dr.).

Zdravstveni pregledi bit će određeni na temelju kliničke i epidemiološke procjene, a okvir za to je Pravilnik o sadržaju zdravstvenog pregelda tražitelja azila, azilanata, stranaca pod privremenom zaštitom i stranaca pod supsidijarnom zaštitom. U okviru pregleda i uzimanja anamneze utvrdit će se i cjepni status svake osobe kroz pregled dokumentacije i kontrole ožiljka od BCG, kao i utvrditi eventualne kontraindikacije za cijepljenje.

Odrasle osobe koje nemaju dokumentaciju da su uredno cijepljene protiv ospica, difterije, tetanusa i dječje paralize, trebaju biti cijepljene protiv ospica monovalentnim cjepivom ili kombiniranim cjepivom protiv ospica, rubele i mumpsa, te kombiniranim cjepivom protiv difterije i tetanusa i trovalentnim inaktiviranim cjepivom protiv dječje paralize.

Postupnik je od danas u primjeni', navodi se u priopćenju.

16.09.2015. 14:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh