« Ekosfera
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
PACKE

Ministarstvo zaštite okoliša dobilo upozorenje EK-a

EK ukazuje da Hrvatska uvjete mora ispuniti do kraja godine, inače bi moglo doći do suspenzije 475 milijuna eura iz EU fondova za projekte pametnog gospodarenja otpadom

Zbog ovakvih basnopisaca nema love ...
Zbog ovakvih basnopisaca nema love ... (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

zbrinjavanje otpada

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dobilo je dopis Europske komisije "Ex ante uvjeti za gospodarenje otpadom" u kojem prijete uskraćivanjem gotovo pola milijarde eura sredstava za te namjene zbog sporosti i nesposobnosti hrvatske birokracije.

'U akcijskom planu EU-a za kružno gospodarstvo stoji da će 'sredstva za nova odlagališta biti odobrena samo u iznimnim slučajevima (npr. uglavnom za opasni otpad koji se ne može oporabiti), a da će sredstva za nova postrojenja za obradu preostalog otpada, poput spaljivanja ili mehaničko-biološke obrade, biti odobrena samo u ograničenim i dobro opravdanim slučajevima, ako ne postoji rizik prekapacitiranosti i ako se u potpunosti poštuju ciljevi hijerarhije otpada', navodi EK u dopisu koji je Mato Škrabalo, predstavnik Hrvatske pri EU, proslijedio Ministarstvu.

EK poručuje da kod projekata povezanih s otpadom prednost treba dati onima 'na vrhu hijerarhije otpada, a ne suboptimalnim mogućnostima gospodarenja otpadom (postrojenjima za mehaničko-biološku obradu (MBO) i spalionicama) koje bi stale u pogonu sljedećih od 20 do 30 godina'.

To znači da bi se prije razmatranja novih kapaciteta trebali uzeti u obzir postojeći, a nova postrojenja ne bi smjela nepovoljno utjecati na odvojeno prikupljanje.

03.09.2016. 12:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh