« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
WTF?!

Ministarstvo kulture nastavlja protiv zakona i zdrave logike

Već 2004. godine kad je donešen, Zakon o elektroničkim medijima je bio zastario, a sada nas vladajući žele staviti u 19. stoljeće

Moderatorica Jelena Berković jedina je rekla smislene stvari
Moderatorica Jelena Berković jedina je rekla smislene stvari (Foto: rep.hr)
Više o

Zakon o elektroničkim medijima

,

javna tribina

Zakon o elektroničkim medijima važan je komad legislative koji bi svaka zemlja, koja pretendira biti uređenom i uljuđenom, trebala usklađivati sa stvarnošću. No, ova država i ovi vladajući imaju malo drugačije ideje. 

Nakon što su održali niz konspirativnih sastanaka na koje su bili pozvani probrani gosti, napisali su prijedlog promjena Zakona, stavili ga na dnevni red Vlade i spakirali Saboru na prvo čitanje. Kao pravi ilegalci, zanemarili su činjenicu da su preskočili bitan korak u procesu donošenja zakona - javnu raspravu.

Kad se na odboru za medije pobunio HDZ (LOL), potrudili su se dobro sakriti činjenicu da su poziv na javnu raspravu stavili na stranice Ministarstva, ali gle čuda, zli mediji pronađoše link i poslaše primjedbe koje se mogu svesti pod jedan nazivnik - Zakon ne valja, povlačite prijedlog. Naime, u prijedlog se gura novokomponirana sintagma "treći medijski sektor", tj. portali raznoraznih civilnih udruga kojima, eto, treba pored tri milijuna kuna iz proračuna Ministarstva kulture pronaći još koji milijunčić da pišu bez stresa ...

Naravno, kako bi cijela priča dobila kakav-takav legimititet, organizira se javna tribina u pravom socrealističkom okružju puste dvorane na prvom katu SC-a. Na tribini govornika kao u priči: u prvom dijelu Martina Jurišić i Milan Frenštacki Živković iz Ministarstva kulture, Damir Hajduk iz Vijeća za elektroničke medije, prof.dr. Zrinjka Peruško s Fakulteta političkih znanosti, Toni Gabrić s portala H-alter.org, Denis Mikolić iz Nacionalne udruge televizija i Željko Matanić iz Hrvatske udruge radija i novina.

Nakon što je smijenjeni pa reinstalirani savjetnik za medije, uzoriti omladinac Frenštacki našao za shodno deset minuta objašnjavati prisutnima što je to pluralizam, izredali su se i ostali govornici pokušavajući silom u deset minuta ugurati što više stvari koje svi prisutni znaju odavno.

Naravno, odgovora na pitanja nakon toga nije bilo, tj. upitani su pokušali na sve načine upotrijebiti dobru staru metodu prelijevanja iz šupljeg u prazno kako bi izbjegli izravan odgovor. Ipak, saznalo se da Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja smatra da prijedlog promjena Zakona nije dobar jer diskriminira trgovačka društva i da je Institut za medije FPZG shvatio da se ne evaluira korist od potrošenog novca.

Naime, lokalne TV i radio stanice podijele međusobno dvadesetak milijuna kuna, snime svoje emisije (emitirane i lažirane) na CD ili DVD i pošalju Vijeću za elektroničke medije i to je to. 

Na izravno pitanje urednika ovog portala koliko je ljudi čulo ili vidjelo bilo koju od tih emisija odgovora nije bilo - ni Frenštacki Živković, ni predstavnik VEM-a, a najmanje predstavnici lokalnih TV i radijskih postaja nisu mogli dati nikakvu brojku. Jedino je vidno iznervirani tajnik HURIN-.a (udruge radijskih i novinskih nakladnika) izjavio kako se takva istraživanja ne rade.

Znači, javni interes se zadovoljava na sljedeći način: da biste dobili koncesiju za lokalnu televiziju ili radio, morate zadovoljiti programske kriterije. Vi to lijepo napišete i date časnu riječ da ćete tako raditi, pa aplicirate za sredstva Fonda za pluralizam za TAJ ISTI PROGRAM. Dobijete, napravite emisije, emitirate i briga vas je li to netko gledao ili slušao, nitko vas tako i tako neće pitati.

Na javnoj tribini pojavio se i vladar hrvatskih radijskih postaja Juraj Hrvačić praćen urednicima goranskih radio stanica kako bi bukački reagirali na sve što im možda zadire u "njihovo pravo", a sumnjiv ulet imao je i predsjednik saborskog odbora za medije Branko Vukšić čiju je tiradu Hrvačić s ekipom popratio burnim pljeskom, jer bi Vukšić, eto, njima ulio još desetke milijuna kuna .... 

Predstavnika portala bilo je porazno malo, osim nižepotpisanog bio je Nenad Bartolčić s Modernih vremena, Alemka Lisinski s tportala koji su ujedno bili i panelisti u drugom dijelu, Bojan Šantić s rep.hr i Marina Franolić s pogledaj.to. Ostali kolege pokazali su sramotnu benevolentnost prema zakonu koji regulira njihovo medijsko djelovanje, pa su neki prepisali vijest s Hrvačićevog Medijskog servisa (poput Indexa), koja nema veze ni s razumom, a bogami ni sa zdravim mozgom.

Bravo kolege ....

Sve u svemu, politbiro je vjerojatno zaključio da će ići dalje s prijedlogom zakona, a kad se donese, barem će biti posla za AZTN i ostale nadležne institucije, što znači da ove godine novac iz Fonda neće dobiti nitko ... časna riječ, neće :)

Iskreno priznajem da mi je od komesara i aparatčika za govornicom u prvom dijelu (osim moderatorice Jelene Berković iz Gonga) ozbiljno pozlilo, nakon odgovora na moja pitanja tlak mi je već bio cca 160/110 pa sam preskočio drugi dio kako ne bih završio u crnoj kronici (ne u Hitnoj, tamo bi bilo puno drugih).

Piše: Damir Klemenčić, urednik
02.03.2013. 14:08:58
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    j.s.
    26.03.2013. 09:21
    lajk na članak :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh