« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEMA PROMJENA

Milorad Dodik: SAD zastupa samo bošnjačke interese u BiH

Nakon što je State Department izvijestio o odgovornosti Republike Srpske za lošu sigurnosnu situaciju u BiH, Dodik je odmah reagirao

milorad dodik sad
milorad dodik sad (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

BiH

,

State Department

,

Vinka Cetinski

Milorad Dodik, predsjednik vlade Republike Srpske, optužio je SAD da nekritički zastupa interese bošnjačke strane u Bosni i Hercegovini, pri čemu je ponovio da Republika Srpska neće pristati ni na kakve promjene kojima se jačaju središnja tijela vlasti u BiH.

Dodik je u priopćenju poslanom medijima reagirao na izvješće State Departmenta o sigurnosnom stanju u BiH, a u njemu se, među ostalim, zaključuje da se ta zemlja ne može učinkovito boriti protiv terorističkih prijetnji.

Glavnim krivcem za takvo stanje State Department drži ustroj policijskih službi u BiH, koje su brojne, no pritom su podijeljene entitetskim granicama i bez stvarne koordinacije na državnoj razini.

U izvješću stoji kako je Republika Srpska potkopavala državna tijela vlasti te da BiH kao slaba i decentralizirana država može biti iskorištena kao baza za terorističke operacije u Europi. State Department posebice ističe da su za to odgovorne vlasti Republike Srpske jer su proteklih godina odbijale sve pokušaje uspostave policijskih struktura na državnoj razini.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je kako je izvješće State Departmenta samo još jedan dokaz da BiH mora žurno preustrojiti svoje sigurnosne službe i uspostaviti jedinstvenu policiju.

>> Rezolucija o Srebrenici nepotrebna, treba osuditi zločine NDH

Dodik pak sada takvu mogućnost odlučno odbija te tvrdi da su posljednje ocjene američke administracije tek nastavak "protusrpske politike".

"To je dobro poznata politika: 'Što god da ne valja na Balkanu - okrivi Srbe, a za sve što ne valja u BiH - okrivi RS'", istaknuo je Dodik.

Pritom je ustvrdio kako u Republici Srpskoj nema nikakvih terorista te dodao da su stvarna opasnost za sigurnost u BiH radikalni islamistički pokreti, koji su, kako je rekao, također protusrpski orijentirani. Naveo je i kako je BiH decentralizirana kao rezultat njezina ustavnog uređenja, iz čega proistječu i ovlasti sigurnosnih agencija.

Dodik na kraju zaključuje da je izvješće State Departmenta još jedan pokušaj stvaranja pretpostavki za najavljivani proces ustavnih reformi nakon općih izbora u BiH, u čemu SAD želi imati ključnu ulogu.

"Želim jasno poručiti kako Republika Srpska nije zainteresirana za takav proces ustavnih promjena ni za izgradnju i jačanje centralizirane i unitarne BiH", izjavio je Dodik. (hina/metro-portal)

09.08.2010. 21:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh