« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
EHHH...

Milkshake je sjajan - ali smrtonosan?

Hrana bogata zasićenim mastima povećava razinu kolesterola u krvi, povećavajući i opasnost od kardiovaskularnih oboljenja, poput ateroskleroze.

Izgleda zamamno, ali...
Izgleda zamamno, ali... (Arhiva)
Više o

milkshake

Poznato je da prehrana bogata zasićenim masnoćama pridonosi opasnosti od razvoja srčanih bolesti, no nedavno istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da i samo jedan takav obrok može dugoročno negativno utjecati na zdravlje. 

Naime, samo jedan obrok bogat zasićenim masnoćama gotovo odmah rezultira promjenama u krvnim žilama i kod zdravih ljudi, pišu znanstvenici u časopisu Laboratory Investigation.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) podsjećaju da hrana bogata zasićenim mastima povećava razinu kolesterola u krvi, povećavajući i opasnost od kardiovaskularnih oboljenja, poput ateroskleroze.

Većina ljudi zna da takav način prehrane dugoročno vodi u neko od srčanih oboljenja, no znanstvenici s Medicinskog fakulteta Georgia u Augusti proveli su istraživanje želeći ustanoviti je li moguće da samo jedan obrok bogat zasićenim masnoćama odmah ostavlja posljedice i je li uistinu toliko štetan. 

Nakon završetka manje studije odgovor je bio potvrdan. 

Njihova studija provedena na deset zdravih muškaraca pokazala je da konzumiranje samo jednog obroka s visokim udjelom masti, primjerice čokoladnog milkshakea, rezultira nezdravim promjenama u krvnim žilama i crvenim krvnim stanicama.

U studiji je sudjelovalo deset zdravih muškaraca koji su popili čašu milkshakea od punomasnog mlijeka sa šlagom i sladoledom.

Napitak je sadržavao 80 grama masti i 1000 kalorija. Nakon samo četiri sata laboratorijski testovi su pokazali da su krvne žile ispitanika manje elastične, a dio crvenih krvnih zrnaca, koja su glatka i pločasta, izmijenila su se i postala "šiljasta". 

Američka udruga za srce (AHA) preporučuje zdravim pojedincima da dnevni unos masnoća ograniče na 20 do 35 posto. Po uputama klinike Mayo za osobu koja dnevno konzumira oko 2000 kalorija to znači između 44 i 78 grama masnoća dnevno.

09.08.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  09.08.2020. 10:07
  bolje smoothie
 2. avatar
  Cranberry
  09.08.2020. 10:18
  Ništa nije smrtonosno umjereno
 3. avatar
  armando
  09.08.2020. 11:03
  da sve umjereno treba
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh