« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
PRVI REZULTATI

Milinović dobio potporu struke

Ravnatelji zdravstvenih ustanova i strukovnih komora pozdravili su financijske rezultate reforme.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar, CROPIX)
Više o

HZZO

,

zdravstvo

,

Darko Milinović

,

zdravstvena reforma

,

dug zdravstva

,

zdravstvene ustanove

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović dobio je danas potporu ravnatelja zdravstvenih ustanova i strukovnih komora za pozitivne financijske rezultate zdravstvene reforme u prva dva mjeseca ove godine.

Milinović je struci predstavio rezultate s kojima je javnost upoznata prije nekoliko dana, a koji, po njegovim riječima, pokazuju da je sustav stabiliziran zbog većeg priljeva novca, da su učinjene i dodatne financijske uštede, a istodobno nisu smanjenja prava pacijenata, nego su, naprotiv, neka i povećana.

"Da nismo krenuli s reformom, danas bi dug zdravstva iznosio šest milijarda kuna, a umjesto toga on je u prva dva mjeseca smanjen s 4,3 milijarde na 2,8 milijarda kuna", rekao je Milinović, dodajući kako je, zbog novih izvora prihoda, u sustav u protekla dva mjeseca ušlo 1,3 milijarde kuna.

Milinović je ponovio da je cijena zdravstvene reforme 662 milijuna kuna, koliko je zdravstvo dobilo više iz državnog proračuna u odnosu prema 2008. godini.

U raspravi o rezulatima reforme ravnatelji su, među ostalim, ocijenili da financijski pokazatelji "bude optimizam i predstavljaju svjetlo u tunelu". Izraženo je zadovoljstvo što "nije izostala i razvojna strana reforme" jer će se nastaviti s nabavom medicinske opreme vrijedne oko 900 milijuna kuna. Ravnatelji se također nadaju da će iduće godine početi informatizacija bolnica.

Milinović je nakon sastanka, kad je riječ o najavi štrajka u zdravstvu, novinarima izjavio kako ne može utjecati na odluke sindikata, ali ravnatelji su ga izvijestili kako zaposleni razmišljaju pozitivno i spremni su ponijeti teret očuvanja radnih mjesta.

"Ako moram birati između šest posto smanjenja plaća ili da 100 ljudi ostane bez posla, ja sam na strani 100 ljudi, a i liječnici i medicinske sestre to osjećaju", izjavio je ministar Milinović. Dodao je da pregovori sa sindikatima nisu prekinuti i teku dalje te da je ovoj Vladi više nego svim prošlim stalo do socijalnog dijaloga i postizanja dogovora.

Umjesto otpuštanja, najavio je nova zapošljavanja u zdravstvu budući da u sustavu nedostaje liječnika i medicinskih sestara. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ima stalno otvoren natječaj za zapošljavanje mladih liječnika na stažiranje pa će sljedećih nekoliko mjeseci biti primljeno njih 200-tinjak, rekao je ministar.

Ministar zdravstva poručio je danas zaposlenima koji su ugovorili skuplju policu dopunskoga zdravstvenog osiguranja zbog primanja viših od 5100 kuna da će u HZZO-u moći, padne li im plaća ispod tog iznosa, raskinuti dosadašnju policu dopunskog osiguranja i ugovoriti novu, jeftiniju policu. (hina/metro-portal)

26.03.2009. 18:02:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh