« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
AKCIJA

Milijuni odlaze na patnju zivotinja

Prijatelji životinja ističu da gradovi troše milijune na iskorištavanje životinja u zoo-vrtovima

Patnja životinja je stvarna i mučna
Patnja životinja je stvarna i mučna (Prijatelji životinja)
Više o

životinje

,

patnja

Sve više građana svjesno je da životinje u zoološkim vrtovima pate budući da se nijedna nastamba, bez obzira na to koliko je prostrana, ne može usporediti sa slobodom divljine. Životinje kao izraz patnje, dosade, stresa i depresije pokazuju zoohotična ponašanja, a cijeli koncept oduzimanja slobode povlači za sobom još patnje - hiperprodukciju, ubijanje te razmjenu ili preprodaju.

Prošle godine udruga Prijatelji životinja poručivala je građanima s plakata da zaobiđu zoološke vrtove. „Plaćaš za njihovu patnju. Gradovi troše milijune za održavanje zoo-vrtova. Vrijeme je za transformaciju." - poruka je na novim plakatima Prijatelja životinja koji će osvanuti u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Rijeci, Splitu, Puli i drugim gradovima. Njome informiraju građane da plaćaju za patnju nevinih zatočenika, čak i ako ne posjećuju zoološke vrtove, čega većina nije svjesna! 

Naime, Prijatelji životinja ukazuju da se iz gradskih proračuna troše golema financijska sredstva na održavanje zooloških vrtova. To se ne može opravdati ni edukacijom, ni zaštitom životinja, ni zakonskim obavezama jer radi se o zastarjeloj atrakciji na račun građana. Primjerice, Grad Osijek izdvojit će u ovoj godini za zoo-vrt gotovo četiri milijuna kuna, a Grad Zagreb više od 15 milijuna kuna.

„Već sama činjenica da zoo-vrtovi ne mogu zadovoljiti prirodne potrebe različitih vrsta potvrđuje da je koncept zoološkoga vrta zastario. Sjetimo se da su zoološki vrtovi u prošlosti izlagali ljude u kavezima zbog njihove 'egzotičnosti', što danas smatramo kulturološkim zvjerstvom i teškim kršenjem ljudskog dostojanstva. Vrijeme je da se jednako zauzmemo za životinje", ističu Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da zoološki vrtovi ne educiraju. Razlog tome je taj što djecu pogrešno uče da je u redu nekoga zatočiti radi zabave, a i zato što je jasno da gledajući zatočene životinje ne možemo učiti o divljim životinjama, koje svoje prirodno ponašanje mogu pokazati samo u prirodi.

Zoološki vrtovi odvraćaju pozornost od stvarne potrebe da se društvo usredotoči na aktivnosti očuvanja staništa i životinja u divljini. Primjerice, prema podacima iz 2019. godine, od 378 vrsta životinja u zagrebačkom zoološkom vrtu samo je 25 životinja u programu zaštite ugroženih vrsta. 353 vrste nisu ugrožene pa niti ne postoji opravdanje zašto se one nalaze zatočene i tisućama kilometara udaljene od svojeg prirodnog staništa! No ni ovih 25 ugroženih vrsta nema nikakvu šansu za vraćanje u prirodu jer su nesposobne preživjeti nakon puštanja iz zatočeništva .Njihovo zatočavanje neće pomoći njihovoj vrsti, već ih možemo spasiti jedino očuvanjem njihovih staništa i njih u staništima.

Smatrajući da se znatan novac građana ne bi smio trošiti na iskorištavanje životinja u zoološkim vrtovima te da bi se skupo mučenje životinja doživotnim zatočeništvom trebalo mijenjati modernim atrakcijama koje ne uključuju životinje, Prijatelji životinja apeliraju na transformaciju zoo-vrtova: „To je budućnost zooloških vrtova i omogućit će i ukidanje patnje životinja koje svoja mjesta u kavezima trebaju prepustiti modernim atrakcijama. One su edukativne i zanimljive jer tehnologija danas pruža nevjerojatne mogućnosti poput virtualnog prikaza u stvarnom staništu životinja, bez troška za hranu, čišćenje i nastambe. Osim toga, diljem svijeta već postoje interaktivni muzeji, istraživački i znanstveni centri, prostori posvećeni obrazovanju o zaštiti okoliša, oporavilišta za divlje životinje i sl."

Brojni su pozitivni primjeri transformacije zooloških vrtova u svijetu. Guangzhou Zoo iz Kine najavio je da će u potpunosti zamijeniti životinje virtualnom realnošću i sličnom tehnologijom. U Južnoj Americi više od 800 životinja iz zooloških vrtova smješteno je u razna utočišta, a organizacija za životinje „Colectivo Alza tu Voz" radi na projektu transformacije gradskog zoološkog vrta Santiago. Razmatra i stvaranje prostora koji omogućava virtualno iskustvo s vrstama u njihovim staništima te utočište ili rehabilitacijski centar usredotočen na endemske vrste.

Ogroman novac koji gradovi nepotrebno ulažu u održavanje zooloških vrtova može biti usmjeren u zaštitu i pomoć životinjama, provedbu Zakona o zaštiti životinja, stvarnu edukaciju djece i za njihovu dobrobit ili može jednostavno biti ušteđen. Sve što treba je početi mijenjati zastarjeli i bezobziran odnos prema životinjama. „Vrijeme je za transformaciju", pozivaju Prijatelji životinja.

Više o kampanji za transformaciju zooloških vrtova i vizuali novih plakata nalaze na www.zaobidi.net

18.05.2022. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh