« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
TRAJE LI GA TRAJE

Milanović: Jeste li svjesni štete koju činite?

Predsjednik SDP-a je vladin prijedlog proračuna nazvao štetočinskim i rezultatom loše gospodarske politike

Zoran Milanović
Zoran Milanović (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

državni proračun

,

proračun za 2011.

Zoran Milanović danas je u ime saborskog kluba SDP-a vladin prijedlog proračuna za iduću godinu nazvao rezultatom loše gospodarske politike. "Ovakav smo proračun očekivali i razočarani smo. Proračun je štetočinski", kazao je Milanović upitavši premijerku i članove Vlade u više navrata "jesu li svjesni štete koju čine".

"Jeste li svjesni da je pred hrvatskim gospodarstvom, unatoč uspješnoj turističkoj sezoni, gospodarski pad od dva posto i bit ćemo sretni ako bude tako. Jeste li svjesni da je to posljedica nečije loše gospodarske politike", upitao je Milanović. U vrijeme vaše vlasti ukupno je akumulirano 40 milijardi kuna proračunskog deficita, poručio je vladajućima i dodao kako je pravo pitanje "kamo je taj novac otišao".

Svoju je raspravu počeo odgovorom na premijerkino prozivanje Zagreba i zagrebačkog Holdinga zbog fiskalne nediscipline koja je, kako je kazala Kosor, dovela do smanjenja kreditnog rejtinga Holdinga. Milanović je naglasio da je upravo proračun Grada Zagreba i njegovo ovogodišnje smanjenje za 17 posto, sa osam na 6,6 milijardi kuna, primjer odgovornosti za ono što se u državi događa.

Milanović se osvrnuo i na vladinu najavu prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti kazavši da je taj zakon SDP predložio još prije godinu dana. "A vi ste se u Saboru smijali i odbili ga i time načinili štetu Hrvatskoj", ustvrdio je.

Premijerka Kosor odgovorila mu je kako je činjenica da je Holdingu smanjen rejting te da to govori o nedostatku fiskalne discipline i odgovornosti i da upravo stoga vlada i predlaže zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Njime će se, istaknula je, onemogućiti da se, primjerice, u Rijeci nenamjenski potroši 149 milijuna kuna. Navela je i primjer grada Zlatara gdje je, kako je kazala, HNS-ov gradonačelnik grad otjerao na prosjački štap.

Premijerka je odgovorila i na kritike SDP-a da se nedovoljno smanjuju rashodi rekavši kako se Vlada slaže da je to potrebno, ali ne smanjenjem plaća i mirovina.

"Vlada uvijek mora završiti svoju rečenicu, a vi ne. Završite svoju rečenicu i kažite smanjimo rashode smanjenjm plaća i mirovina", odgovorila je Kosor.

U Saboru se doznaje kako je predviđeno da će o proračunu danas raspravljati samo saborski klubovi, a zastupnici bi pojedinačno o prijedlogu trebali raspravljati sutra. (hina/metro-portal)

16.11.2010. 18:47:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh