« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
OZBILJNA LICA

Kosor u Saboru brani proračun

VIDEO - Premijerki je žao što svi saborski zastupnici neće podržati proračun koji je, kako kaže, realan za vrijeme u kojem živimo

Jadranka Kosor i Ivan Šuker
Jadranka Kosor i Ivan Šuker (Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Jadranka Kosor

,

Hrvatski sabor

,

državni proračun

,

proračun za 2011.

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas u Saboru kako je predloženi proračun za 2011. godinu realan za vrijeme u kojem živimo, pozivajući zastupnike da podrže vladin prijedlog proračuna, a time i vladine napore na gospodarskom oporavku Hrvatske i izlasku iz krize.

"Vlada je uvjerenja da se proračunom, s kojim izlazimo pred vas, pripremamo za veliki posao koji nas čeka 2011.", poručila je premijerka saborskim zastupnicima.

Naglasila je da je iz proračuna razvidna politika njezine vlade za 2011., koju će obilježiti daljnje smanjenje udjela proračunskih izdataka u ukupnom BDP-u, odnosno zadržavanje izdataka na istoj, pa i manjoj razini u odnosu na ovu godinu.

"Ovo je realni proračun za vrijeme u kojem živimo i žao mi je što taj prijedlog vlade neće podržati svi zastupnici, da rashodi proračuna ostanu na ovogodišnjoj razini. Prilika je da se to popravi, pa vas pozivam da podržite proračun", poručila je Kosor.

Proračun, dodala je, obilježava i smanjenje poreznog opterećenja građana i gospodarstva, te zadržavanje zaštite socijalno najugroženijih društvenih skupina. Najavila je i daljnje rasterećenje gospodarstva od parafiskalnih nameta, te ponovila da u idućoj godini neće biti smanjivanja plaća i mirovina.

Ponovila je stav vlade da Hrvatska ne treba zvati MMF. "Stav je vlade - jasan ne. Svoju kuću hoćemo i možemo urediti sami, za to imamo snage, znanja i odlučnosti", rekla je Kosor, ali i pozdravila pohvale iz MMF-a Hrvatskoj zbog smanjenja parafiskalnih nameta, pojednostavljenja poreznog sustava, smanjenja državnih agencija te najavu donošenja zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Kosor je izrazila nezadovoljstvo što se u javnosti, kako je rekla, malo ili nikako ne navode pozitivni makroekonomski podaci, poput rasta industrijske proizvodnje od 3,1 posto, izvoza od 13 posto (14 posto za EU i 28 posto za SAD), da 10 posto raste izvoz u drvnoj industriji, a namještaja za 12 posto. "To je pokazatelj da smo na dobrom putu da nastavimo s predanim radom i dalje", poručila je.

Nakon premijerke Kosor govorio je Zoran Vinković iz SDP-a dodajući da proračun nije uključio ni jednu lipu za Slavoniju, dok je Damir Kajin iz IDS-a zaključio kako se proračun donosi ranije jer sada vladajuća koalicija ima kvorum. (hina/metro-portal)

16.11.2010. 17:34:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh