« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KONSTRUKTIVNO?

Milanović i Kosor dogovorili tek novi sastanak

Dogovorili smo se da ćemo se naći sljedeći tjedan, uoči nove sjednice Sabora na kojoj će krenuti daljnji postupak izmjena Ustava, izjavila je Kosor

(Ronald Goršić/Cropix)
Više o

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

ustavne promjene

,

Zemlja gruva

Premijerka Jadranka Kosor i predsjednik SDP-a Zoran Milanović razgovarali su poslijepodne o ustavnim promjenama, a nakon sastanka izjavili su kako je razgovor bio konstruktivan, o detaljima nisu htjeli govoriti, a izvijestili su tek da će se ponovno sastati za tjedan dana.

"Ono što smo se konačno dogovorili je da ćemo se naći sljedeći tjedan, uoči nove sjednice Sabora, na kojoj će krenuti daljnji postupak izmjena Ustava", rekla je nakon sastanka premijerka Kosor.

Dodala je kako obje strane imaju još vremena za konzultacije te naglasila da Ustav RH treba izmijeniti što prije, kako bi se omogućilo donošenje zakonskih izmjena nužnih za otvaranje i zatvaranje pojedinih pregovaračkih poglavlja.

"Ustav bismo morali izmijeniti što je moguće prije, jer nam nekoliko zakona čeka i ne možemo ih pustiti u proceduru naprosto zbog toga što ovise o ustavnim promjenama", upozorila je premijerka Kosor.

Premijerka Kosor nije htjela komentirati je li HDZ spreman na kompromis o glasovanju hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj. "Ne bih ulazila u pojedinosti, jer ako budemo razgovarali i dogovarali se javno, preko medija, teško da ćemo se moći dogovoriti", rekla je.

Premijerka ne misli da će dvije strane trebati posredovanje predsjednika Ive Josipovića.

"Mislim da posredništvo Predsjednika nije potrebno, jer, prije svega, nema ni jednog ustavnog uporišta za to. Zna se na koji se način ustav mijenja. Hoćemo li izmijeniti Ustav ovisi o tome hoćemo li se dogovoriti. Prema tome, ni u ovoj igri ni u bilo kojoj posredovanje bilo koga naprosto nije potrebno", rekla je Kosor.

Razgovor s Milanovićem ocijenila je konstruktivnim, napomenuvši da bi tako trebali izgledati i svi budući razgovori o važnim nacionalnim temama.

Premijerka je izvijestila i da je, osim Ustava, na sastanku bilo riječi i o drugim temama, poput Zakona o prebivalištu.

Današnji razgovor i predsjednik SDP-a Zoran Milanović nazvao je konstruktivnim, a na pitanje je li SDP spreman na ustupke odgovorio je kako su načelni stavovi SDP-a poznati te da je stranka već ponudila kompromisno rješenje.

"Naši stavovi su poznati i već u svom sadržaju predstavljaju veliki kompromis, odnosno odstupanja od onoga što smo često zagovarali. Mi predlažemo da se glasuje tamo gdje je hrvatska država i to je uglavnom sve što mogu reći", kazao je.

"Novo je to da smo nakon dva i pol mjeseca šutnje konačno sjeli razgovarati i da mislimo kako postoji prostor za dogovor i kompromis da se jedno dosta teško i nepotrebno neuralgično pitanje uredi na način koji će u idućih 10-15 godina omogućiti jednu pomirljivu situaciju, u kojoj nitko nikom neće ništa predbacivati ili stavljati na teret", dodao je Milanović.

Na pitanje bi li mu bilo prihvatljivo da se u BiH, umjesto na 156, glasuje na 29 biračkih mjesta, odgovorio je: "Nismo došli trgovati biračkim mjestima ni ljudima". (hina/metro-portal)

10.05.2010. 21:32:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh