« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NEVJEROJATNO

Glavni ravnatelj HRT-a ponovno nije izabran

Iako je uveden novi sustav glasovanja, Programsko vijeće zakazalo je i treći put, a uskoro bi trebali raspravljati o podnošenju kolektivne ostavke

(Davor Pongračić/Cropix )
Više o

Programsko vijeće

,

Josip Popovac

,

glavni ravnatelj HRT

Programsko vijeće HRT-a ni na trećem natječaju nije uspjelo izabrati novog glavnog ravnatelja HRT-a jer nitko od kandidata koji su ušli u drugi krug nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

U drugi krug od 18 kandidata ušlo je njih petero koji su ocjenjivanjem vijećnika dobili najviše bodova. To su Duško Radić koji je dobio 22 boda, a slijede Josip Popovac (21), Karolina Vidović Krišto (18), te Veljko Jančić i Goran Rotim sa po 16 bodova.

Vijećnici su se potom tajnim glasovanjem izjašnjavali pojedinačno o svakom kandidatu na način da su na glasački listić s imenom zaokruživali "za" ili "protiv". Prvo su se izjašnjavali o kandidatu koji je osvojio najviše bodova. No nitko od njih, unatoč novom sistemu glasovanja, nije dobio osam glasova, odnosno dvotrećinsku većinu.

Tajnim glasovanjem najviše glasova vijećnika dobili su Duško Radić i Goran Rotim - po pet, dok su ostali kandidati dobili po četiri glasa.

Sjednici je bilo nazočno devet od deset članova koliko ih trenutno broji vijeće, jer za jedanaestog člana još nitko nije imenovan nakon što je Đuro Popijač otišao na dužnost u vladu.

Sadašnjem v.d. ravnatelju Josipu Popovcu privremeni mandat ističe 8. lipnja jer na toj dužnosti može biti najduže šest mjeseci.

Hoće li preuzeti odgovornost?

Programsko vijeće HRT-a sazvalo je novu sjednicu u tjednu između 24. i 28. svibnja na kojoj će raspravljati o izboru v. d. ravnateljstva HRT-a, ali i o svojoj odgovornosti zbog neizbora glavnog ravnatelja HRT-a.

Vijećnik Hašim Bahtijari upozorio je da privremenom ravnateljstvu mandat istječe 8. lipnja i da Programsko vijeće ima premalo vremena da provede izbor po novom natječaju do tog datuma, pa prijeti opasnost da se HRT nađe u zakonskom vakumu.

Članovi Vijeća će na sljedećoj sjednici na prijedlog Damira Grubiše raspravljati i o svojoj odgovornosti zbog neizbora glavnog ravnatelja, odnosno o podnošenju kolektivne ostavke. (hina/metro-portal)

10.05.2010. 19:46:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh