« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
IZBORNE JEDINICE

Milanović: HDZ je dramatično ugrozio pravnu državu

HDZ-ov izborni inžinjering može utjecati na nekoliko mandata, kaže Milanović koji želi red i pravila

Zoran Milanović
Zoran Milanović (Damjan Tadic / CROPIX)
Više o

Zoran Milanović

,

SDP

,

izborne jedinice

HDZ-ova odluka o "prekrajanju teritorija izbornih jedinica" krunski je dokaz da je Hrvatska pod HDZ-om zemlja u kojoj je pravna država dramatično ugrožena, smatra predsjednik SDP-a Zoran Milanović, prenosi Hina.

Riječ je o izmjeni izbornog zakonodavstva i izbornih pravila unutar godine dana do zadnjeg roka za parlamentarne izbore, što je presedan, rekao je Milanović na konferenciji za novinare u sjedištu stranke. Odluka sama po sebi predstavlja odstupanja od uvriježenih ustavnih normi, dobre parlamentarne prakse, pravne države, Poglavlja 23 i svega što bi Hrvatsku trebalo činiti sigurnom zemljom s predvidljivim pravnim političkim sustavom, dodao je.

Kao "pravni okidač" za tu odluku Milanović smatra izvješće Ustavnog suda o nejednakoj težini glasa u izbornim jedinicama s kraja prošle godine u kojemu stoji, napomenuo je, da je taj sud tražio od Ministarstva uprave podatke o popisu birača, a ono mu je odgovorilo da takvim podacima ne raspolaže.

Tim izbornim inžinjeringom ne može se bitno promijeniti odnos snaga na izborima, ali može se utjecati na nekoliko mandata, ocijenio je Milanović, dodavši da preokupacija SDP-a nisu ti mandati, nego želja da se uvedu red i pravila. Pozvao je hrvatsku javnost da ne nasjeda na, kako je rekao, tu manipulaciju HDZ-a i tumačenje da je riječ o manjim korekcijama.

Godinama pozivamo da se uredi i objavi popis birača te da se uredi zakon o prebivalištu, ali ne samo da to nije napravljeno, nego se na osnovu tog falsifikata predlažu izmjene granica izbornih jedinica, koje predstavljaju i promjene izbornog zakonodavstva, ustvrdio je.

Upitavši se kako je moguće da u deset godina u jednoj, odnosno dvije izborne jedinice broj birača naraste više od sto tisuća, a u onoj na sjeveru Hrvatske ne, dok broj stanovnika ostaje isti, Milanović je kazao kako je riječ o broju onih koji koji tamo imaju prijavljeno prebivalište iz raznih razloga, te da bi za izmjene trebalo pričekati novi popis stanovništva.

Podsjetio je da postojeći izborni zakon iz 1999., na kojemu su radili stručnjaci i političari lijeve i desne provenijencije, dosad nije bio mijenjan niti u jednoj točci.

Predsjedništvo HDZ-a jučer se usuglasilo oko prijedloga zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, o ćemu se idući tjedan trebaju usuglasiti s koalicijskim partnerima.

27.03.2011. 18:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh