« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NEMA POMAKA

Milanovć: Glasuje se tamo gdje je država

POGLEDAJTE VIDEO - Prvi čovjek SDP-a kaže kako već dugo u HDZ-u ne postoji namjera da se dogovore ustavne promjene, što ugrožava i pregovore s EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Zoran Milanović

,

Josip Leko

,

ustavne promjene

,

glasanje BiH

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović pozvao je danas čelnike HDZ-a da s njegovom strankom nastave pregovore oko promjena hrvatskog Ustava, ocijenivši da HDZ-ovo odugovlačenje u dogovorima oko ustavnih promjena ugrožava ulazak Hrvatske u EU.

"Već dulje vrijeme kod vodećih ljudi HDZ-a očito ne postoji namjera da se o tome ozbiljno pa i ikako razgovara. Zaključujemo da takvo ponašanje ustvari ugrožava hrvatske pregovore s EU i da nije dobro", izjavio je Milanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Čelnike HDZ-a, prije svih predsjednicu stranke i premijerku Jadranku Kosor, pozvao je da ponovno sjednu za stol i pokušaju dogovoriti rješenje, posebno po pitanju glasovanja hrvatskih državljana izvan Hrvatske, koje bi predstavljalo neku vrst nacionalnog konsenzusa.

Naglasio je da i SDP i HDZ u tom smislu trebaju odstupiti od nekih svojih temeljnih polazišta "koja su ponekad bila malo tvrda, da ne kažem isključiva".

"S naše strane volja i dalje postoji, no ne vidimo je na strani HDZ-a. Njihovu šutnju tumačimo i kao pokušaj da se kupnjom vremena cijelu hrvatsku javnost dovede pred gotov čin", rekao je Milanović. "Bude li tako, treba znati da je za to odgovoran HDZ", dodao je.

Milanović je istaknuo kako je želja i politički cilj njegove stranke da se "na civiliziran i europski te konsenzualan način" uredi problematika glasovanja hrvatskih državljana izvan Hrvatske, a takva je, smatra, i želja hrvatske javnosti.

"Bilo bi dobro kada bi HDZ, u očekivanju zadnjeg trenutka, osluhnuo hrvatsku javnost, a tako bi trebao i po pitanju Registra branitelja", rekao je.

Ponovio je pritom stav SDP-a, HNS-a i IDS-a da se glasovanje izvan Hrvatske treba urediti na način da se biračko pravo ostvaruje u hrvatskim veleposlanstvima i konzulatima, čime se, ističe, poštuje suverenitet i Hrvatske i države u kojoj se glasovanje odvija.

"Zastupamo načelo 'glasuje se tamo gdje je hrvatska država'. Tako postupaju države koje drže do sebe", dodao je Milanović.

Upitan je li SDP spreman podržati inicijativu predsjednika države Ive Josipovića da se u BiH glasuje na 20 do 30 biračkih mjesta, odgovorio je da bi hrvatski državljani i u BiH trebali glasovati u tamošnjih četiri, pet hrvatskih veleposlanstava i konzulata.

SDP-ov saborski zastupnik Josip Leko kazao je da je inicijativa za promjenu Ustava pokrenuta još prije dvije godine, ali da HDZ u zadnje vrijeme "manipulira vremenom".

(hina/metro-portal)

14.04.2010. 16:23:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh