« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
RAZMIŠLJANJA

Mihail Hodorkovski: Putinova moć će oslabiti

Rusija treba mekanu političku tranziciju, rekao je kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski. O stanju u Rusiji bivši milijarder i zatvorenik je govorio na Global Media Forumu u Bonnu

Hodorkovski se i dalje bori protiv Putina
Hodorkovski se i dalje bori protiv Putina (Wikipedia)
Više o

Vladimir Putin

,

Mihail Hodorkovski

,

Global Media Forum

Bila je to premijera ne samo za Global Media Forum, već i za grad Bonn. Mihail Hodorkovski je prvi put boravio u Bonnu kako bi sudjelovao na ovogodišnjoj konferenciji o medijima koju organizira Deutsche Welle. U razgovoru, održanom u dobro posjećenoj plenarnoj dvorani bivšeg njemačkog parlamenta, bilo je govora o puno većem spektru tema nego što je bila prvobitno najavljena tema "Civilno društvo i mediji". Kritičar Kremlja i bivši naftni milijarder govorio je o onome što ga pokreće, o nužnim političkim reformama u Rusiji, medijskim uspjesima Kremlja i o moći ruskog predsjednika Vladimira Putina, koja će, kako on smatra, uskoro nestati.

"Ja sam još uvijek Mihail Hodorkovski i nadam se da ću to ostati", rekao je ovaj 63-godišnjak blagim glasom na pitanje kako bivši "najpoznatiji zatvorenik" Rusije ili čak Vladimira Putina vidi samog sebe. Bio je to jedan od rijetkih momenata tijekom polusatnog razgovora u kojem se on nasmijao.

"Ponosan na Rusiju"

Hodorkovski je nekoć smatran najbogatijim čovjekom u Rusiji, prije nego što je 2003. godine uhićen i kasnije dva puta osuđen zbog navodnoga gospodarskog kriminala. On sebe vidi kao žrtvu ruskog pravosuđa. Ukupno deset godina je proveo iza rešetaka, sve dok 2013. godine nije iznenada pušten na slobodu. Od tada Hodorkovski živi na Zapadu i podržava svoj pokret "Otvorena Rusija". Nakon zatvora je izgubio interes za biznis. "Skupa sa svojim kolegama pokušavam pomoći svojoj zemlji da se vrati natrag na demokratski put", tako je bivši milijarder opisao svoju zadaću kao oporbenjaka. Rekao je da njegov cilj također nije ni da postane predsjednik.

Što ga pokreće, želio je znati novinar Ingo Mannteufel, šef Odjela za Rusiju, Ukrajinu i Tursku na DW-u, je li to patriotizam ili osveta? Ranije bih rekao da je to patriotizam, ali ta riječ je u današnjoj Rusiji izgubila svoje izvorno značenje, rekao je Hodorkovski. "Želim da na Rusiju budemo ponosni", rekao je Hodorkovski. No za to zemlja treba promjene, dodao je on.

Promjena sustava u dva koraka

Jednu riječ je Hodorkovski na Global Media Forumu stalno ponavljao: promjena sustava. Današnji sustav vlasti u Rusiji je autoritaran, rekao je on. Da bi postao demokratičniji potrebna mu je promjena od predsjedničke ka parlamentarnoj demokraciji, smatra Hodorkovski. Ta tranzicija će se, kako on smatra, vjerojatno događati u dva koraka: najprije prema predsjedničko-parlamentarnom sustavu, a onda prema parlamentarnom sustavu. Po njegovim riječima također su nužni jaka vlada i neovisno pravosuđe.

Politička tranzicija bi se trebala odvijati "po mogućnosti mekano" i trebala bi doći odozgor, dakle od vodstva u Kremlju, rekao je Hodorkovski. Aktualni predsjednik Putin se ne bi trebao kandidirati na predstojećim izborima 2018. godine i umjesto toga bi trebao odrediti svog nasljednika koji bi onda proveo nužne političke reforme, smatra Hodorkovski. "To je moja fantazija", poručio je međutim Hodorkovski. Njegova druga želja bi bila da Putin nakon pobjede 2018. godine odstupi s mjesta predsjednika i prenese ovlasti na svog nasljednika. Ipak i to je fantazija, rekao je Hodorkovski. Kritičar Kremlja, iako to nije tako jasno formulirao, očito smatra da je realna nasilna promjena vlasti koja dolazi odozdo, s prosvjedima na ulicama.

Putin nije Rusija

Svoju najvažniju zadaću Hodorkovski vidi u tome da Rusima pokaže da može postojati i druga opcija osim Putina. Ruski mediji, kojima upravlja država, su "vrlo efektivni" u tome da Putina predstavljaju kao nekoga za koga ne postoji alternativa, kaže on. Zbog toga je Hodorkovski pozdravio najnovije prosvjede protiv korupcije u cijeloj Rusiji koje je organizirao oporbeni političar Aleksej Navalni. No Navalnija, koji je ponovo uhićen prošlog tjedna, ipak nije spomenuo imenom.

Putinova moć će u idućim godinama slabiti, prognozirao je Hodorkovski: "Postojat će problem lojalnosti. Putin više nije najmlađi. On sadašnjem državnom aparatu ne može jamčiti da će on do kraja svog života biti krov tog aparata." "Krov" (krischa) se u žargonu na ruskom jeziku koristi kao pojam za političku ili ekonomsku zaštitničku silu. Ovaj državni aparat će u idućim godinama tražiti alternativu, vjeruje Hodorkovski. "Countdown za promjene koje bi mogle biti teže je već počeo", rekao je Hodorkovski.

Na kraju je kritičar Kremlja apelirao na publiku da Rusiju ne izjednačava s Putinom. "Jako se nadam da naši prijatelji na Zapadu prave razliku između Kremlja i Rusije, između Putina i ruskog naroda", rekao je Mihail Hodorkovski.

22.06.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh