« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
10. GMF

Global Media Forum: Treba nam više pozitivnog izvještavanja

Novinarstvo se u turbulentnim vremenima u kojima živimo susreće s novim tehničkim i sadržajnim izazovima. To je tema 10. Global Media Foruma koji su otvorili njemačka ministrica gospodarstva i intendant DW-a

Kakvo treba biti izvještavanje
Kakvo treba biti izvještavanje (Arhiva)
Više o

mediji

,

novinarstvo

,

Deutsche Welle

,

Global Media Forum

"Tehnološki moramo biti otvoreni za sve, ali sadržajno ne smijemo ulaziti ni u kakve kompromise". Njemačka ministrica gospodarstva Brigitte Zypries je na otvaranju 10. Global Media Foruma (GMF) u Bonnu bila decidirana. Jasno je, rekla je, da mnogi, pogotovo mladi ljudi, do informacija dolaze preko društvenih mreža: "Ali 'pročitala sam to na Facebooku' nije isto što i 'pročitala sam to u Süddeutsche Zeitungu, u Zeitu ili na Deutsche Welleu'."

Kompleksno društvo 21. stoljeća je, naglasila je pozdravljena pljeskom više stotina nazočnih u nekadašnjoj plenarnoj dvorani Bundestaga u Bonnu, ovisno o kvalitetnom novinarstvu, prije svega na modernim platformama. Kao primjer je njemačka ministrica navela činjenicu da su dva najpoznatija tweeta ili posta na Facebooku bila "fake news": kao prvo, vijest da je papa pozvao na izbor Donalda Trumpa i kao drugo, da je Hillary Clinton podržava islamističku miliciju IS.

Jasno je, istaknula je Zypries, da društvene mreže nisu samo loše i opasne; i američki predsjednik Obama i francuski predsjednik Macron su pobijedili također zahvaljujući njima. Ali korištenje isključivo društvenih mreža koje promoviraju sadržaje na valnoj dužini korisnika dovode do stvaranja filtriranih mjehura, upozorila je njemačka ministrica: "To je opasno jer naša demokracija živi prvenstveno od razmjene različitih mišljenja."

Intendant DW-a: Sloboda mišljenja je jača od diktatora

Na to da su vremena postala nemirnija ukazao je i intendant Deutsche Wellea Peter Limbourg. Okrugla obljetnica GMF-a je za njega povod da se osvrne na zadnje desetljeće: "Prije 10 godina je ovdje u Bonnu održan prvi Global Media Forum. To su još bila prilično mirna vremena. Još nije bilo financijske krize, nije bilo krvavog raspada velikog dijela arapskog svijeta, nije još bilo rijeke izbjeglica koja se slijeva u Europu, rata u Ukrajini. Nacionalizam je bio još tek rubna pojava, Donald Trump je vodio jedan televizijski show, ali nije imao kontrolu nad atomskim raketama. O Brexitu je sanjala tek jedna sitna manjina."

A danas, podsjetio je u svom govoru na otvaranju GMF-a Limbourg, danas svjedočimo turbulentnim vremenima, što utječe i na rad novinara i medija: "Postoji direktna veza između stupnja nacionalnog gušenja medijskih sloboda i konzumiranja međunarodnih medija." Intendant DW-a je uputio apel svim vlastodršcima: "Svim despotima, autokratima i nasilnim vladarima poručujem danas: nećete moći slobodu medija vječno gušiti. Ona je jača od vas."

Slučaj je htio da se prije 10 godina nije samo rodio GMF, nego i iPhone, što je revolucioniralo korištenje medija. Medijska kuća koja danas želi biti uspješna mora društvene mreže poimati kao vlastiti medij.

Pledoaje za "konstruktivno novinarstvo"

Promjene u novinarstvu nisu, međutim, samo tehničke naravi, naglasio je Limbourg. I mediji moraju biti sposobni mijenjati se, uvidjeti vlastite pogreške i reagirati na kritiku: "Treba nam manje tužnih priča o onome što ne funkcionira, a više motivirajućih izvještaja o stvarima koje funkcioniraju dobro, o ljudima koji nešto pokreću - svuda na svijetu."

Gradonačelnik Bonna Ashok Sridharan je naglasio da je Bonn pravo mjesto za održavanje Global Media Foruma, i to ne samo zato što je ovaj grad šarena mješavina 170 nacija, nego i zato što su slavni sin ovoga grada, Ludwig van Beethoven, i njegova 9. simfonija simbol poruke mira i razumijevanja među narodima.

Piše: Martin Muno/DW
20.06.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh