« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KORAK NAPRIJED

Microsoft lansira Windows Phone 7 seriju za mobitele

Softver ima redizajnirano sučelje te sadrži mnoge Microsoftove usluge poput Xbox igara i Zune aplikacije za muziku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BBC)
Više o

Microsoft

,

softver

,

Windows Phone 7

,

mobilni telefoni

Predstavljen je na Svjetskom kongresu mobilnih uređaja u Barceloni. Prema nekim statistikama, Microsoftov softver trenutno drži 9 posto tržišta. To ga stavlja na četvrtu poziciju iza Symbiana, Rima (proizvođača Blackberryja) i Appleovog iPhonea.

˝Radi se o velikom koraku naprijed. Microsoft se doista borio s verzijama 6 i 6.5 koje nisu dobro prolazile na tržištu. Premda danas izgleda dobro i konkurentno, ostale firme nisu objavile svoje adute˝, objašnjava analitičar Pete Cunningham.

Novi operativni sustav izgrađen je na bazi ˝živog zaslona˝, koji u stvarnom vremenu korisnicima nudi sadržaj internet stranica i socijalnih mreža. Korisnici mogu kreirati i svoje vlastito sučelje. Novo sučelje također ima seriju baza koje prikupljaju sličan sadržaj s weba, aplikacija ili usluga. Šest baza jesu ljudi, slike, igre, obaveze, glazba i posao.

Prvi telefoni s novim operativnim sustavom bit će dostupni sredinom ove godine, od proizvođača poput Samsunga, LG-a, HTC-a i Sony Ericssona. No softver zahtjeva i specifične prilagodbe uređaja koje će proizvođači morati provesti. Npr. svi telefoni će sadržavati ekran osjetljiv na dodir, te posebnu tipku za Microsoftovu tražilicu Bing.

15.02.2010. 19:11:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh